Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Okul / Ders Muafiyet Dilekçesi

Ders Muafiyet Dilekçesi

/
4779 Views

Yüksek Öğretim Kurumlarında öğrenci olanların daha önce alıp başarı ile verdikleri derslerden muaf olmaları söz konusudur. Bunun için ise ders muafiyet dilekçesi yazılması gerekmektedir. Günümüzde pek çok öğrenci bu haktan yararlanmak için gerekli olan resmi süreci başlatıyor. İlgili kuruma gönderilecek olan muafiyet dilekçesinin hatasız ve tam olarak doldurulması gerekir. 

Ders Muafiyet Dilekçe Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Ders Muafiyet Dilekçesi Nasıl Yazılır / Nasıl Doldurulur?

Daha önce gördüğünüz bir dersi yeniden görmek istemiyorsanız muafiyet dilekçesini eksiksiz olarak hazırlamanız gerekiyor. Muafiyet dilekçesini hazır şablonları doldurarak hazırlayabileceğiniz gibi okuldan da temin edebilirsiniz.

  • Dilekçede muafiyet sebebinin yanı sıra muafiyete tabi olunmak istenen dersin de belirtilmesi gerekiyor.
  • Bazı durumlarda muaf tutulmak istenen dersin daha önceden alındığını ispatlamak da gerekebilir. Bu durumda dilekçeye ek olarak belgeleri de belirtmek gerekiyor.
  • Hazırlanan ders muafiyet dilekçesi içerisinde öğrencinin devam ettiği bölüm, okul numarası ve TC kimlik numarası gibi detaylar da bulunmalı.

Son olarak dilekçenin altına iletişim bilgileri ve tarih belirtilmelidir. Ayrıca dilekçe sahibi tarafından da mutlaka imzalanması gerektiğini de unutmamanızda yarar var.

Ders Muafiyet Dilekçe Örneği Nereye Verilir / Nereye Gönderilir?

Şartların sağlanması halinde ders muafiyet dilekçesi hazırlanarak onay merci olan okul idaresine verilmesi gerekiyor. Fakat unutmamak gerekir ki muafiyet dilekçesinin verilmesi için belli bir zaman şartı da bulunuyor. Bu durum okulun yönetmeliğine göre değişiklik gösterebilir. Genellikle kayıt döneminin başladığı tarihten derslerin başladığı ikinci haftaya kadar dilekçenin okul idaresine verilmesi gerekiyor. 

Rektörlük ya da fakülte sekreterliği ile de muafiyet dilekçesi işlemlerinizi yürütebilirsiniz. Okul idaresine direkt muafiyet dilekçesi veremeyecek olanlar ise okulun internet adresi üzerinden de işlemlerini başlatabilir. Bu durumda okulun internet üzerinden başvuruyu alıyor olması da önemli bir konudur. 

Ders Muafiyet Dilekçesi Ne Zaman Sonuçlanır?

Resmi olarak okul idaresine muafiyet için yapılan başvurular genellikle 15 iş günü içerisinde cevaplanmaktadır. Sürecin daha hızlı bir şekilde işleyebilmesi için muafiyet talebinin transkript gibi resmi evraklar ile ispatlanması gerekiyor. Aksi halde başvuru okul idaresi tarafından olumlu bir biçimde sonuçlanmayabilir. Muafiyet dilekçesinin anlaşılır olması da sürecin daha kısa zamanda tamamlanmasına yardımcı olacaktır.

Muafiyet dilekçesi her ne kadar doğru hazırlanmış olsa da sonuç resmen açıklanana kadar öğrencilerin bahsi geçen derslere devam zorunluluğu bulunuyor. Özellikle hazırlık sınıfına devam zorunluluğu olan öğrenciler yabancı dil eğitimlerini başarı ile tamamladıklarını kanıtladıklarında birinci sınıftan devam etme hakkına bu dilekçe ile sahip olabilir. 

Ders Muafiyet Dilekçesi Nasıl Geri Çekilir/ İptal Edilir?

Bir dersten muaf olmak isteyen öğrenciler için yüksek öğretimde muafiyet hakkı tanınmaktadır. bir dilekçe yardımı ile muafiyet sebeplerini resmi evraklar ile birlikte rektörlüğe vermeniz halinde gerekli incelemeler yapılacaktır. Bu incelemeler sonunda gerekçeler haklı bulunursa muafiyete karar verilecektir. Fakat bazı durumlarda öğrenciler muafiyet dilekçesini iptal etmek isteyebilir.

Muafiyet dilekçesini geri alabilmek için haktan vazgeçildiğini bildiren yeni bir dilekçe yazılması gerekiyor. Muafiyetin iptali dilekçesi de yine fakülte sekreterliğine ya da rektörlüğe bizzat öğrenci tarafından verilmelidir. Bazı okullar ise öğrencilerin online olarak da dilekçe hakkından yararlanmasına olanak tanır. Bu durumda okulun resmi web sitesinden de iptal dilekçesi okul idaresine ulaştırılabilir. 


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar