Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Dava / Alacak Davası Dilekçesi

Alacak Davası Dilekçesi

/
146 Views

Özel ve tüzel kişiler çek, senet, borç para, sözleşme, ipotek gibi alacaklı oldukları durumda, alacaklarını tahsil edemedikleri durumlarda dava açma hakkına sahip oluyorlar. Hukuk dilinde bu duruma alacak davası adı veriliyor. Alacak davası Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna göre Asliye Hukuk Mahkemesine  alacak davası dilekçesi ile başvurabiliyorsunuz. Bu yazımızda alacak davası dava dilekçesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.

Alacak Davası Dilekçesi

Özel ve tüzel kişiler arasında paraya dayalı karşılıklı sözleşmeler yapılabilmektedir. Bir taraf alacaklı bir taraf da borçlu konumundadır. Zaman zaman borçlu çeşitli nedenlerle borcunu ödeyememekte veya ödememektedir. Borçlunun borcunu zamanında ödeyemediği durumlarda borçlu temerrüde düşmektedir. Bunun sonucunda da alacaklı borçluya karşı alacak davası açmaktadır.

Alacak davası, sık karşılaşılan dava türlerinden biridir. Çek-senet, işçilik, ipotek, cari hesap, borç para, sözleşme, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme, vekaletsiz iş görme alacağı gibi çeşitli nedenlerle açılabilmektedir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda dava çeşitleri içerisinde eda davası tipi olarak düzenlenmiştir. Alacağı hukuki güvence altına almayı amaçlayan bir dava türüdür.

Alacaklı, belirli bir alacak için dava açabileceği gibi belirsiz alacak davası dilekçesi ile de dava açabilmektedir. Bu durum Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 107. maddesinde belirsiz alacak davaları konu başlığında düzenlenmiştir.

Alacak davalarının adresi -aksi bir durum gerekmedikçe Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Alacağınızı tahsil edemediğinizde alacak davası dilekçe yazarak, mahkemeye başvuruyorsunuz. Bununla birlikte özel sektörde çalışan işçi ve personellerin işten çıkmaları/çıkarılmaları durumlarında çalışanlar alacaklarını alamadıkları şikayetiyle mahkemeye başvurabiliyorlar. Böyle bir duruma maruz kaldığınızda alacak davasını İş Mahkemesine açıyorsunuz.

Alacak Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Mahkemelere verilen, özellikle dava açmak için sunulan dilekçelerin çok dikkatlice ve etkili bir biçimde yazılması gerekmektedir. Çünkü haklı durumdayken, eksik ve yanlış sunulmuş bir dilekçeyle hakkınızı kaybedebilirsiniz. Bu nedenle alacak davası dava dilekçesi örneği incelemeden, dilekçenizi hazırlamayınız.

Mahkemelere sunulan dilekçelerde şablon genellikle aynıdır. Üst başlığa ilgili mahkemenin adını yazıyorsunuz. Örneğin; “3. Asliye Hukuk Mahkemesine, Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi Sayın Hakimliğine” gibi başlık atıyorsunuz.

Başlığın altına sol tarafa davacı olarak adınızı, soyadınızı, TC kimlik numaranızı, adresinizi yazıyorsunuz. Aynı şekilde davalının da kimlik ve adres bilgilerini yazıyorsunuz. Bilgilerin altına konu olarak “alacak davasıdır” gibi kısa yazacağınız gibi uzun şekilde alacağınızı miktarı ve faizin/fazlasının alacak haklarınızın saklı kalması gibi uzun bir şekilde de yazabilirsiniz.

Açıklama kısmına, detaylı şekilde alacağınız miktarı, neden alamadığınızı detaylı şekilde yazıyorsunuz. Yeni bir paragrafta hukuki nedenler ve deliller olarak ilgili kanun maddelerini, mevzuatı, çek, senet, sözleşme,  banka dekontları, şahitleri belirtiyorsunuz.

Talep ve sonuç kısmında ise, belirttiğiniz nedenlerden dolayı (alacak miktarı da yazıyorsunuz) alacağınızın tahsil edilmesini, yargılama gideri, mahkeme masraflarının davalıya yüklenmesini talep ediyorsunuz.  Dilekçenizi yazdıktan sonra son bir kez kontrol edip, hataları düzeltmeyi unutmayınız. Ayrıca sayfa düzenine de dikkat etmelisiniz. Şayet yazınız okunaklı değilse mutlaka bilgisayardan yazdırmalısınız. Böylece hem hatalarınızı, eksikliklerinizi daha iyi görüp, düzeltme şansına sahip oluyorsunuz.

Dilekçenizin sol alt tarafına sunduğunuz belgeleri “ekler” başlığı altında listeliyorsunuz. Sağ alt tarafa da tarihi, adınızı, soyadınızı yazıp, imzalıyorsunuz.

Alacak Davası Dilekçesi Örnekleri




Alacak davaları, mahkemelerde sıklıkla görülen dava türlerindendir. Konu başlıkları farklı olsa da genellikle şablon aynıdır. Davacı, alacağını tahsil edemediği için dava açmaktadır. Bu nedenle internette pek çok alacak davası dilekçe örneği bulabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz husus alacaklar genellikle para olduğu için davacılar belirli alacak davası dilekçe örneği arayışına giriyorlar.

Bazı durumlarda alacağın miktarı net olmayabilir. Bu durumda da belirsiz alacak davası dilekçesi örneği işinize yarayacaktır. Dilekçenizde, davanın belirsiz alacak davası olduğunu belirtip, tahmini bir bedel yazıyorsunuz. Dilekçe örneklerini incelerken, alacağınızın konusuna hitap eden bir alacak davası dilekçesi örneği indirmeniz, kafanızın karışmasını önleyecektir. Örneğin, sözleşmeye dayalı bir alacağınız bulunuyorsa sözleşmeye dayalı alacak davası dilekçe örneği indiriyorsunuz. Ya da faturaya dayalı alacağınız varsa faturaya dayalı alacak davası dilekçe örneği

indirip, kendi bilgilerinize göre yeniden düzenliyorsunuz.

Özel sektörde çalışan işçiler, işverenin haksız yere işlerine son vermeleri veya haklarını alamadıkları gerekçesiyle alacak davası açabiliyorlar. Bununla da ilgili olarak hem işçi alacağı davası dilekçesi örneği hem de alacak davası cevap dilekçesi örneği çeşitleri bulunmaktadır. Davalı veya davacı iseniz kendinize uygun olanı indirip, yeniden düzenleyebilirsiniz. Şayet cevap dilekçesi yazacaksanız kanuni süre olan 15 gün içinde dilekçenizi hazırlayıp teslim etmeyi unutmayınız.

Özel ve tüzel kişiler arasında çeşitli anlaşmalara bağlı olarak alacak-verecek durumları bulunmaktadır. Alacaklılar, zamanında alacaklarını tahsil edemediklerinde Asliye Hukuk veya İş Mahkemelerine dilekçe ile başvurarak dava açabiliyorlar. Şayet böyle bir davada davalı durumundaysanız, dava size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde cevap dilekçesi hakkınızı kullanabiliyorsunuz.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar