Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Asliye Ceza İstinaf Dilekçesi

Asliye Ceza İstinaf Dilekçesi

/
300 Views

Ceza mahkemelerinin aleyhte verilen kararlarına itiraz etme yolu açıktır. İtiraz hakkını istinaf mahkemesine dava açarak kullanabiliyorsunuz. Kararı veren Asliye Ceza Mahkemesi tarafından gönderilmek üzere Bölge İdare Mahkemesine asliye ceza istinaf dilekçesi yazarak başvurunuzu yapıyorsunuz. Fakat mahkemenin bütün kararlarına istinaf yolu açık değildir. Bu yazımızda istinaf başvurusu nasıl yapılır, Asliye Ceza Mahkemelerinin hangi davalara baktığı hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Asliye Ceza Mahkemeleri Hangi Davalara Bakarlar?

Asliye Ceza Mahkemesi, yargı kolundaki ceza mahkemelerinden biridir. Kısaca, ceza yargılamasında en kapsamlı alanda yargılama yetkisine sahip ceza mahkemesidir. Asliye Ceza Mahkemesi cezası 10 yıldan az olan davalara bakmakla birlikte kapsam alanına giren davalar şunlardır;

– Hakaret, tehdit, şantaj suçları

-Kasıtlı, ihmal yoluyla yaralamalar

-Mala zarar verme suçu

-Basit dolandırıcılık suçu

-Güveni kötüye kullanma suçu

-Uyuşturucu kullanma ve bulundurma, kullanımını kolaylaştırma suçları

-Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu

-Yalancı şahitlik, iftira, özgürlükten mahrum bırakma, adam kayırma suçları

– Cumhurbaşkanına hakaret suçu

– Özel belgelerde sahtecilik suçu

Asliye Ceza Mahkemelerine tek yargıç atanmaktadır. Zabit katibi ile Cumhuriyet Savcısının duruşmalarda bulunmaları zorunludur. Bu mahkemeler, ilin ihtiyacına göre numara verilerek birden fazla kurulabiliyorlar. Örneğin; 5. asliye ceza mahkemesi olabileceği gibi 9. asliye ceza mahkemesi de olabilmektedir. Hatta İstanbul gibi metropol olan bir şehirde 60 Asliye Ceza Mahkemesi bulunmaktadır.

Asliye Ceza Mahkemelerinin numaraları ne olursa olsun, görev kapsamına giren suç davalarına bakmaktadırlar. Bu nedenle 5 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar ya da 9 asliye ceza mahkemesi hangi davalara bakar gibi sorularının tek bir yanıtı vardır.

Asliye Ceza Mahkemesi İstinaf Dilekçesi Örneği


Asliye Ceza Mahkemesinin aleyhinize verdiği karara itiraz etmeniz için tebliğ tarihinden itibaren 7 günlük bir süreniz bulunmaktadır. Bu süre zarfında Bölge İdare Mahkemesine itiraz dilekçesiyle başvuruyorsunuz. İstinafa sunulan dilekçeler büyük önem arz ettiklerinden çok ince ve detayları düşünülerek hazırlanmalıdır. Bunun için dilekçenizi aceleye getirmeden önce asliye ceza mahkemesi istinaf dilekçesi örneği çeşitlerini incelemenizde yarar vardır. Özellikle benzer davalar ve sunulan hukuki deliller dava sürecinde lehinize olacaktır.

İstinafa sunacağınız dilekçede, mahkemenin verdiği kararı çürütecek hukuki ve yasal dayanakları sunmanız gerekmektedir. Bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz ya bir ceza avukatından yardım alacaksınız ya da örnek dilekçeleri inceleyerek, kendinize yarayacak bilgileri toplayabilirsiniz.

Örnek dilekçeyi indirdikten sonra, kendi bilgilerinize göre yeniden düzenliyorsunuz. Kararı veren mahkemenin numarasını/adını, dava dosya numarasını, hukuki delillerini dilekçenize ekliyorsunuz.

Asliye Ceza Mahkemesi İstinaf Dilekçesi Nasıl Yazılır?

İstinaf dilekçenizi, kararı veren Asliye Ceza Mahkemesine hitaben yazıyorsunuz. Fakat bu üst başlığa davayı inceleyecek olan Bölge İdare Mahkemesinin adını yazıyorsunuz. Örneğin; aleyhinize kararı 6. asliye ceza mahkemesi vermişse, dilekçenizin üst başlığını “……………. Bölge Adliye Mahkemesine” diye attıktan sonra altına “Gönderilmek Üzere” yazıp, 6. Asliye Ceza Mahkemesi’ne şeklinde yazıyorsunuz.

Başlığın altına mutlaka dava dosyasının karar numarasını yazmayı unutmayın. Altına adınızı, soyadınızı, TC kimlik numaranızı, adresinizi, avukatınızı -varsa-, adresini yazıyorsunuz. Konu bölümüne ise, hakkınızda verilen kararın kanunen haksız olduğunu beyan edip, istinaf talebiniz olduğunu yazıyorsunuz.

Açıklama kısmına istinaf gerekçelerini maddeler halinde sıralıyorsunuz. Bu bölüme, haklılığınızı ortaya koyan bütün hukuki delilleri, içtihadı kararları eklemeyi unutmayınız. Sonuç ve istem bölümünde de sunduğunuz hukuki deliller doğrultusunda aleyhinize verilen kararın bozulmasını, beraat etmenizi, şayet davanızın İstinafta görülmesi mümkün değilse yerel bir mahkemeye sevk edilmesini talep ediyorsunuz.

Asliye Ceza Mahkemesinin bazı kararları için istinafa başvurma yolu açıktır. Sanık, bir dilekçeyle kararı veren mahkemeye hitaben dilekçe yazarak, davasının istinafa taşınmasını isteyebilir. İstinaf başvurusunun süresi, tebliğ tarihinden itibaren 7 gündür. Bu süre zarfında dilekçenizle birlikte başvurunuzu yapmanız gerekiyor.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar