Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Diğer / Çıkış Dilekçesi

Çıkış Dilekçesi

/
2683 Views

Özel bir şirkette ya da bir kamu kurumunda çalışan kişi işten kendi isteğiyle ayrılmak isterse bir dilekçe hazırlamalıdır. Bu dilekçe genellikle işten çıkış dilekçesi ya da istifa dilekçesi adıyla bilinir. Dilekçenin doğru şekilde hazırlanıp sunulabilmesi için bazı detayları dilekçe eklemek gerekir. İşten çıkış dilekçesi ilgili makama ya da müdürlüğe verildikten sonra çalışan işçinin çıkış işlemleri başlatılır.

Çıkış Dilekçesi Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Çıkış Dilekçesi Nasıl Yazılır?

İşten çıkış bildirimi olarak bilinen istifa dilekçesi öncelikle uygun koşullar olarak gerekli kişi ya da kuruma elden teslim edilmelidir. Özel firmalarda işten çıkış işlemlerini hangi birim yapıyorsa mutlaka dilekçe de o birime hitaben yazılmalıdır.

Çıkış dilekçesi içerisinde işyerinden ayrılmak isteyen kişinin ad, soyad ve T.C. kimlik numarası gibi kişisel bilgiler bulunmalıdır. Ayrıca işyerinde kişinin hangi pozisyonda çalıştığı da istifa dilekçesi içerisine eklenmelidir.

Dilekçenin içerik kısmında ise işten çıkış sebebi ve tarihi net bir ifade ile anlatılmalıdır. Dilerseniz istifa dilekçesinin son kısmına resmi bir teşekkür notu da ekleyebilirsiniz. Dilekçe bu şekilde hazırlandıktan sonra son kısmına dilekçeyi yazan kişi tarafından imza atılarak, ilgili birime elden teslim edilmelidir.

Çıkış Dilekçesi Nereye Gönderilir?

İşten çıkış dilekçesi uygun kurallar ile yazılarak, işyerinde yetkili kişilere teslim edilmelidir. İstifa dilekçesi mutlaka elden teslim edilmelidir. Posta yoluyla gönderilen istifa dilekçeleri kamu kurumları tarafından kabul edilmediği gibi özel firmalar tarafından da kabul edilmez.

İşten çıkış dilekçesi işyerinin bağlı olduğu müdürlüğe hitaben yazılmalıdır. Özel bir firmada çalışıyorsanız ve firmanızın bir Genel Müdürlük binası bulunuyorsa istifa dilekçenizi Genel Müdürlüğe gönderebilirsiniz.

Bazı özel şirketlerde personellerin giriş çıkış işlemlerine İnsan Kaynakları birimi baktığı için istifa dilekçesinin de bu birime elden teslimi gerekir. Eğer küçük bir firmada çalışıyorsanız istifa dilekçesini yöneticinize elden verebilirsiniz. Teslim işlemi gerçekleştikten sonra dilekçenin yöneticiler tarafından kabulünü ve işleme alınmasını bekleyebilirsiniz.

Ne Zaman Sonuçlanır?

İstifa dilekçesi eğer bir kamu kurumuna verilecekse kamuda personel işlerinden sorumlu kişilere elden teslim edilmelidir. Çıkış dilekçesi teslim edildikten sonra dilekçenin onaylanma süreleri genellikle 60 gündür.

İstifa dilekçesinin kabul edilmesi özel ya da kamu için bir zorunluluk değildir. Bu nedenle, 60 günlük süre daha kısa da olabilir. 60 günden daha uzun olma durumu da mümkündür. Fakat çok sık rastlanan bir durum değildir. Dilekçenin kabulü ile ilgili çalışan kişi 60 gün süreyi beklemelidir.

İstifa dilekçesini veren kişi 60 gün içinde dilekçenin sonucunu alabilir. Eğer bu 60 günlük süre uzarsa istifayı veren kişinin hukuken dava açma hakkı bulunur. Bu hakkın değerlendirilebilmesi için çalışanın dilekçe verdikten sonra işyerinden ayrılmaması ve dilekçe sonucunu beklemesi gerekir.

Nasıl Geri Çekilir?

İstifasını veren işe, çıkış dilekçesini yöneticilere sunduktan sonra pişmanlık hakkı da mevcuttur. Dilekçeyi verdikten sonra pişmanlık duyan kişi istifasını geri çekebilir. Çıkış dilekçesini geri çekmek için gerekli olan tek şart dilekçenin işleme konulmamış olmasıdır. Eğer istifa dilekçesi işleme koyulmuş ise yapılacak bir şey kalmaz. Bu aşamadan sonra nihai karar yöneticilere bağlıdır.

Dilekçesini veren çalışanın istifa dilekçesi işlem alınmışsa, geri çekme işlemini noter aracılığı ile yapabilir. Çalışan notere ihtarname yazdırarak istifa dilekçesinin iptalini isteyebilir.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar