Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Kamulaştırma Davası Temyiz Dilekçesi

Kamulaştırma Davası Temyiz Dilekçesi

/
2476 Views

Kamulaştırma işlemi sonucunda mahkeme kararıyla taşınmazınız belirli bir bedelle kamulaştırılabilir. Kamulaştırmanın güncel değerler üzerinden yapılmadığı inancındaysanız kamulaştırma davası temyiz dilekçesi örneği hazırlayarak, kararı temyize götürebilirsiniz.

Temyiz dilekçenizi bir üst merci olan Bölge İdare (İstinaf) Mahkemelerine yapıyorsunuz. Bulunduğunuz yerleşim yerinin hangi bölge idaresine girdiğini mahkemeden veya internetten öğrenebilirsiniz. Temyiz dilekçenizi kendiniz de verebileceğini gibi bir avukat aracılığıyla da verebilirsiniz. Hak kaybına uğramamanız açısından bir avukatla temsil edilmeniz daha doğru olacaktır.

Kamulaştırma Davası Temyiz Dilekçesi Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır/Doldurulur?

İstinaf yoluna başvurma dilekçeyle yapılıyor. Bu konuda matbu bir dilekçe örneği bulunmuyor. Fakat dilekçenizi nasıl yazacağınız, çıkartılan “Bölge İdare (İstinaf) Mahkemeleri” yönetmeliğinde belirtilmiştir. Dilekçenizi bağlı bulunduğunuz Bölge İdare Mahkemesi’ne hitaben, bulunduğunuz yerdeki nöbetçi mahkemeye yazıyorsunuz. Dilekçenizde şu hususlara dikkat etmelisiniz.
1- Sizin, vekilinizin, davalının, vekilinin kimlik bilgileri, TC kimlik numaraları ve adreslerinizi,
2-Temyize konu olan kararı veren mahkemenin karar tarihi ve sayısı,
3- Kararın size tebliğ edildiği tarihi ve özetini,
4- Başvuru sebep ve gerekçelerinizi,
5- Talep sonuç isteminizi yazmalısınız.
6- Dilekçe sonunda siz veya vekiliniz imzanızı atmalısınız.
 
Temyiz dilekçenizin ve açtığınız davanın olumlu sonuçlanması için yerel mahkemenin kararını çürütecek belgeleri dilekçenize eklemeyi unutmayınız.

Temyiz Dilekçesi Nereye Verilir/Gönderilir?

Temyiz (İstinaf) dilekçenizi, kararı veren mahkemeye veya başka bir yer mahkemesine verebilirsiniz.  Adli yardımlı olarak dilekçenizi yazıyorsanız, maddi yetersizliğinizi gösteren belgeleri dilekçenize eklemeniz gerekiyor. Bu durumda mahkemenin incelemesine göre mahkeme giderlerini kısmi olarak veya tamamını ödemiyorsunuz.

Dilekçenizi mahkemeye elden teslim etme zorunluluğunuz bulunuyor. Posta veya faksla dilekçenizi gönderemiyorsunuz. Yerel mahkemenin ön büro veya yazı işleri bölümüne dilekçenizi teslim ettiğinizde, ilgili bölge adliye mahkemesi defterine işlenir. Size de ücretsiz olarak bir alındı belgesi verilir.

Bu alındı belgesini kaybetmeyin. Belgedeki bilgiler doğrultusunda e-devletten veya UYAP’ tan davanızın gelişimini takip edebilirsiniz.

Kamulaştırma Davası Temyiz Dilekçesi Ne Zaman Sonuçlanır?

Yerel mahkemenin kararının size tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde temyiz başvurunuzu yapmalısınız. Bu süreç içinde başvurmazsanız temyiz hakkınızı kaybedersiniz. Bölge İdare Mahkemeleri kurulduğundan beri, yerel mahkeme kararlarına itiraz merci olarak bu kurumlar olmuştur.

İş yükü oldukça ağır olan bu mahkemelerde süreç değişkenlik gösterebiliyor. Mahkemenin dosyanızı incelemesi ve karara bağlaması 2 ile 4 ay gibi sürüyor. Fakat iş yükünün ağır olması nedeniyle bu süre bazen 1 yıla kadar uzayabiliyor. E-devlet veya UYAP vatandaş üzerinden sürekli dosyanızın gelişimini takip edebilirsiniz.

Sıraya konulan dilekçeniz, sırası geldiğinde ilgili hâkim tarafından usulden incelenir. Gönderdiğiniz belgeler doğrultusunda dosyanızın reddine veya yeniden görüşülmesi için ilgili yerel mahkemeye tekrar gönderilir.

Temyiz Dilekçesi Nasıl Geri Çekilir/İptal Edilir?

Temyiz dilekçenizi, kamulaştırma işlemi sonucunda haksızlığa uğradığınız için verdiğinizden, dilekçenizi geri çekmek için hakkınızı almış olmanız gerekiyor. Bunun dışında davanızda sizi destekleyecek belgelerin eksik olması durumunda dilekçenizi geri çekmek isteyebilirsiniz.

Bulunduğunuz yerdeki nöbetçi mahkeme kanalıyla bölge idare mahkemesine yeni bir dilekçe yazıyorsunuz. Bir önceki temyiz dilekçenizi ilgi tutarak, temyiz kararından vazgeçtiğinizi yazıyorsunuz. Bu dilekçenizi de yine yerel mahkemenin ön büro veya yazı işleri bölümüne teslim ediyorsunuz. Size yine bir alındı belgesi veriliyor. Yerel mahkemece,  dilekçeniz ilgili bölge idare mahkemesine gönderiliyor.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar