Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Belediye / Acele Kamulaştırma Bedeline İtiraz Dilekçesi

Acele Kamulaştırma Bedeline İtiraz Dilekçesi

/
408 Views

Acele kamulaştırma, kamulaştırmanın özel bir durumu olup Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesinde düzenlenmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere kamu yararı gereği hızlı kamulaştırma gereken durumlarda uygulanmaktadır.  Acele kamulaştırmanın iptali için İdare Mahkemesine, biçilen bedele itiraz etmek için Asliye Hukuk Mahkemesine başvuruyorsunuz. Kamulaştırma bedeline iptal etmek isterseniz acele kamulaştırma bedeline itiraz dilekçesi ile dava açıyorsunuz.

Acele Kamulaştırma İptal Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Acele kamulaştırma yoluyla yapılan kamulaştırma işlemini iki farklı yolla iptal etme hakkınız bulunmaktadır. Birincisi, cumhurbaşkanı kararıyla yapılan acele kamulaştırma işleminde birinci yetkili Danıştay’dır. Cumhurbaşkanlığı kararıyla yapılan aceleci kamulaştırma işleminde Danıştay’a iptal dilekçesiyle başvuruyorsunuz. Danıştay bu yetkiyi İdare Mahkemelerine devrettiğinden, aynı zamanda işlemin iptali için bulunduğunuz yerdeki İdare Mahkemesine de dava açabiliyorsunuz.

Acele kamulaştırmanın iptali istemiyle dava açacaksanız, dilekçenizin başlığını “İdare Mahkemesi’ne/ İdare Mahkemesi Sayın Hakimliğine” şeklinde atıyorsunuz. Duruşma talepli dava açıyorsanız başlığın altında mutlaka belirtmeniz gerekiyor.

Mahkemelere yazılan bütün dilekçelerde olduğu gibi başlığın altına; adınızı, soyadınızı, adresinizi, TC kimlik numaranızı, vekiliniz varsa adı, soyadı, adresini yazıyorsunuz. Davalı olarak, kamulaştırmayı yapan kurumun adını yazıyorsunuz.

Konu olarak, acele kamulaştırmanın iptali istemidir gibi kısa bir açıklama yapabilirsiniz. Açıklama kısmı ise dilekçenin en önemli kısmını oluşturmaktadır. İptal istemini neden istediğinizi, hukuki ve kanuni dayanaklar çerçevesinde anlatıyorsunuz. Hukuki deliller ve tanıklarla da açıklamanızı destekliyorsunuz.

Açıklamanızı yaptıktan sonra, sonuç ve istem bölümünde açıkladığınız hukuki ve kanuni dayanaklar çerçevesinde yürütmenin durdurulmasını, mahkeme masraflarının karşı tarafa yüklenmesini talep ediyorsunuz. Dilekçenizi mutlaka “gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim” şeklinde bitirmeyi unutmayınız. Dilekçenizin sağ alt tarafına tarihi, adınızı, soyadınızı yazıp, imzalıyorsunuz.

Acele Kamulaştırma Bedeline İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?


Acele kamulaştırma işleminin iptali değil de, belirlenen kamulaştırma bedeline itiraz edecekseniz o zaman acele kamulaştırma bedeline itiraz dilekçesi ile Asliye Hukuk Mahkemesine başvuruyorsunuz. Dilekçenizin içeriği İdare Mahkemesine yazılan iptal dilekçesiyle şablon olarak aynıdır.

Dilekçenizde dikkat edeceğiniz husus, biçilen bedele itiraz ettiğiniz için konu, açıklama ve talebinizi bu doğrultuda belirtmelisiniz. Dilekçe başlığını ” Asliye Hukuk Mahkemesi’ne” şeklinde atıyorsunuz. Davacı ve davalı bilgilerini yazdıktan sonra da konu bölümüne ” Kamulaştırma bedelinin arttırılması istemidir” gibi kısa ve net bir açıklama yazabilirsiniz.

Açıklama kısmını maddeler halinde  yazabilirsiniz. İlk olarak taşınmazın tapu ve adres bilgilerini yazıyorsunuz. İkinci maddede, taşınmaza biçilen değeri ve tebliğ tarihini yazıyorsunuz. Üçüncü maddede hukuki ve kanuni dayanakları, tanıkları, delilleri gösteriyorsunuz. 

Sonuç ve istem kısmında ise, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda rayiç bedelin arttırılmasını, mahkeme giderlerinin karşı tarafa yüklenmesini talep ediyorsunuz.

Acele Kamulaştırma Bedeline İtiraz Dilekçesi Ne Zaman Verilir?

Acele kamulaştırma işlemiyle taşınmaza el konulmasına rağmen,idare tarafından 6 ay süre zarfında bedel tespiti ve tescil davası açılmamışsa, bu sürenin sonunda dava açma hakkınız bulunuyor. İdareye karşı “Kamulaştırmasız El Atma Sebebiyle Tazminat Davası” açabiliyorsunuz.

Taşınmazın kamulaştırma bedel tespitinin yapıldığı veya tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde Asliye Hukuk Mahkemesine itiraz dilekçesiyle başvurabiliyorsunuz.  Kısaca, acele kamulaştırma itiraz süresi 30 gündür. Bu sürenin sonunda itiraz etmediğiniz takdirde hem kamulaştırmayı hem de biçilen değeri kabul etmiş sayılıyorsunuz.

Acele Kamulaştırma Bedeline İtiraz Dilekçesi Örnekleri

Mahkemeye sunulacak dilekçenin dikkatli ve etkili şekilde hazırlanması çok önemlidir. Etkili ve doğru yazılmış bir dilekçe davanızın seyrini etkilemektedir. Bu nedenle dilekçeyi yazmadan önce acele kamulaştırma bedeline itiraz dilekçe örneği çeşitlerini incelemenizde yarar vardır. İnternette pek çok sayıda acele kamulaştırma bedeline itiraz dilekçesi örnekleri bulunmaktadır. Bunları bilgisayarınıza indirip, kendi taşınmazınız ve bilgileriniz doğrultusunda düzenleyerek, dilekçenizi oluşturabilirsiniz.

Dilekçenizi, yazıcıdan çıkartmadan önce mutlaka yazım hatalarını kontrol ediniz. Ayrıca son bir defa daha gözden geçirerek eksiklikleri ve/veya gereksiz cümleleri yeniden düzenleyebilirsiniz. Dilekçeniz bir sayfaya sığmıyorsa asla arkasına yazdırmayın veya yazmayın. Yeni bir kağıt kullanmanız gerekiyor.

Acele kamulaştırma, normal kamulaştırma işleminden farklılık göstermektedir. Tek farkı, daha çabuk ve genellikle cumhurbaşkanlığı kararıyla olmasıdır. Kararın iptali için İdare Mahkemesine, biçilen bedelin iptali için Asliye Hukuk Mahkemesine dava açıyorsunuz. İtiraz süresi de 30 günle sınırlıdır.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar