Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Bilirkişi İtiraz Dilekçesi

Bilirkişi İtiraz Dilekçesi

/
91 Views

Bir davada çözümü hakim tarafından bilinmeyen, çözümü özel ve teknik bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişi raporu düzenlenebilmektedir. Bu gibi davalarda bilirkişi olarak alanında uzman kişilere başvurulmaktadır. Bilirkişi raporunun eksik veya aleyhine olduğu kanaatinde olanlar bilirkişi itiraz dilekçesi ile ilgili mahkemeye başvurabilmektedir. Bu yazımızda bilirkişi raporuna nasıl itiraz edeceğinizi bütün detaylarıyla bulabilirsiniz.

Bilirkişi İtiraz Dilekçesi

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 266 ve devamında gelen maddelerde bilirkişi kavramı ile ilgili hususlar düzenlenmiştir. Bilirkişi olarak görevlendirilen kişi veya heyet, hukuki değerlendirme dışında kalan teknik konuları tarafsız ve aydınlatıcı bir şekilde mahkemeye sunmaktadır.

Bilirkişi raporunu ilgili mahkemeye gönderdikten sonra, raporun birer örneği her iki tarafa da duruşmadan önce gönderilir. Şayet, raporda yanlış veya eksik hususların olduğu kanaatindeyseniz bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi

ile ilgili mahkemeye başvuruyorsunuz. Burada dikkat edeceğiniz husus hmk bilirkişi raporuna itiraz süresi iki haftayla sınırlıdır.

Mahkemeye sunduğunuz bilirkişi raporu itiraz dilekçesi ile raporun düzelttirilmesi, tamamlanması, belirsizlik gösteren hususların açığa kavuşturulması ya da yeni bir bilirkişi atanması talebinde bulunabiliyorsunuz. Beyanınız üzerine mahkeme, rapordaki eksiklik veya belirsizliğin giderilmesi, açığa kavuşturulması için bilirkişiden yeni sorular düzenleyerek ek rapor isteyebiliyor. Ayrıca gerekli gördüğünde yeni bilirkişi görevlendirebiliyor.

Bilirkişi raporuna herhangi bir itirazda bulunmadığınızda, rapor doğrultusunda mahkeme karar verecektir. Bu nedenle raporda eksiklik veya yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız iki haftalık süre içinde mutlaka bilirkişiye itiraz dilekçesi hazırlamanızda yarar vardır.

Bilirkişi İtiraz Dilekçesi Örnekleri



Bilirkişi raporuna karşı kendinizi savunma ve beyan kapsamında dilekçe sunacağınız için dilekçenizin haklılığınızı yansıtması, mahkemece kabul görmesi gerekmektedir. Bu nedenle aceleye getirilmiş, hukuki bakımından desteklenmemiş bir bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örneği usulen ret edilme imkanı yüksektir. Bu nedenle ne kadar haklı olsanız da bu haklılığınızı yazacağınız etkili bir dilekçeyle desteklemeniz gerekmektir.

Bu konuda pek çok sayıda bilirkişi raporuna itiraz dilekçe örnekleri bulunmaktadır. Asliye Hukuk, İş gibi birçok mahkemede farklı konularda bilirkişi raporuna başvurulmaktadır. Bilirkişi veya heyetin hazırladığı rapor bazı durumlarda eksik veya yanlış olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda haklılığınızı ispatlamak için bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi örnekleri işinize yarayacaktır.

Davanız hangi mahkemede ve hangi konu üzerine görülüyorsa, o konuyla ilgili ve mahkeme başlıklı bilirkişi raporuna itiraz dilekçe örneği bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Aradığınız konu veya mahkemeyle ilgili bilirkişi raporu itiraz dilekçesi örneği bulamazsanız, üzülmeniz gerekmiyor. Bunun yerine herhangi bir örnek dilekçeyi indirebilirsiniz. Şayet indirdiğiniz dilekçe örneği boş değilse, sizi ilgilendirmeyen bölümleri öncelikli olarak silmenizde yarar vardır. Daha sonra, kendi bilgilerinize göre yeniden düzenleyebilirsiniz.

Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesini davanın görüldüğü mahkemeye hitaben yazıyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, eğer mümkünse bilgisayarda dilekçenizi yazmanızdır. İndireceğiniz bir örnek dilekçe ile şablonu oluşturabilir, kağıt düzenini oluşturabilirsiniz. Ayrıca bilgisayar üzerinden gerekli düzeltmeleri daha  kolay ve hızlı yaparsınız.

Davanız hangi mahkemede görülüyorsa örneğin; bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi iş mahkemesi hakimliğine hitaben yazılmalıdır. Başlığı attıktan sonra mutlaka dosya ve esas numarasını yazmayı unutmayınız. Davalı ve davacı kimlik bilgilerini yazdıktan sonra konu olarak “bilirkişi raporuna itiraz dilekçemdir” veya “bilirkişi raporuna karşı beyanımdır” şeklinde yazıyorsunuz.

Açıklama kısmı dilekçenin içeriğini oluşturmaktadır. Bilirkişi raporunda yer alan karar hakkında kısa bir özet geçiyorsunuz. Kısa bir bilgi verdikten sonra, raporda eksiklik veya yanlışlıkları açık ve net bir şekilde açıklıyorsunuz.

Hazırlayacağınız dilekçede, rapora kısmen veya tamamen neden itiraz ettiğinizin gerekçelerine yer vermelisiniz.

Eksik veya yanlış bulduğunuz bütün hususları tek tek sıralamalısınız. Nedenleri açıkça gösterilmeden,sadece “bilirkişi raporuna itiraz ediyorum” şeklinde hazırlayacağınız dilekçe kabul edilmeyecektir.

Açıklamadan sonra talebinizi belirtiyorsunuz, talebinizi yeni paragraf açarak, rapordaki eksikliklerin giderilmesi, yanlışların düzeltilmesi veya ek rapor hazırlanması talebinde bulunuyorsunuz. Sağ alt tarafa tarihi, adınızı, soyadınızı yazdıktan sonra imzalamayı unutmayınız.

Mahkemelerde hukuki düzenlemeler dışında teknik konularda uzman kişilerin bilgisine başvurularak bilirkişi raporu hazırlatılmaktadır. Şayet bilirkişi raporu aleyhinize yazılmışsa ilgili mahkemeye itiraz dilekçesiyle başvurabiliyorsunuz. İtiraz dilekçesinin süresi iki haftayla sınırlıdır. Rapor size tebliğ edildikten sonra iki hafta içinde itiraz dilekçesi sunma hakkınız bulunmaktadır.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar