Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Belediye / Mazeret Dilekçesi

Mazeret Dilekçesi

/
3642 Views

Duruşma günü ve saatinde mahkeme salonunda bulunamayacak durumlarda mazeret dilekçesi verilebiliyor. Acil bir durum için şehir dışında olunması, hastalık nedeniyle hastanede bulunması veya cenaze gibi durumlarda ilgili mahkemeye dilekçe yazıp, duruşma gününün ileri bir tarih ertelenmesini isteyebiliyorsunuz. Dilekçenizin hâkim tarafından kabul edilebilmesi için mazeretinizin geçerli nedenlere dayanması ve belgeli olmasına dikkat etmelisiniz.

Mazeret Dilekçesi Örneği

Ceza Mahkemesine;

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Hukuk Mahkemesine;

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Mazeret Dilekçesi Nasıl Yazılır/Doldurulur?

Mahkemeye verilecek mazeret dilekçesi davanın görüldüğü mahkemeye hitaben yazılmalıdır. Sol tarafa dosya no, davalı ve davacı isimleri TC kimlik numaralarıyla birlikte yazılmalıdır. Bunların altına talep olarak da “Mazeret Talebinin Kabulü” ifadesini yazıyorsunuz.

Dilekçenin metin bölümüne duruşma tarihi ve dosya no ilgi tutularak, o tarihte nerede olacağınızı ve niçin katılamadığınızı açıklayacaksınız.  İkinci paragrafta ise, yeni duruşma tarihinin belirlenmesini talep edeceksiniz. Ekte belirttiğiniz posta pulları ile veya UYAP yoluyla yeni duruşma tarihini öğrenebileceğinizi belirtiyorsunuz. Cümlenizin sonunda “saygılarımla arz ederim” ifadesini kullanmayı unutmayınız.

Dilekçenizin kabul edilebilmesi için mazeretinizi kanıtlayan belgeleri dilekçe ekine eklemeniz gerekiyor. Ayrıca dilekçenizin sağ tarafına tarihi ve imzanızı atmayı unutmayın.

Mazeret Dilekçesi Nereye Verilir/Gönderilir?

Dilekçeyi elden verebildiğiniz gibi, mahkeme sınırları dışındaysanız bulunduğunuz yerdeki adliye yoluyla da gönderebiliyorsunuz. Önemli olan dilekçenizin duruşma saatinden önce dava dosyasına konulmuş olmasıdır. Bu nedenle dilekçenizi elden verecekseniz birkaç saat önce de ilgili mahkemeye gidebiliyorsunuz.  Adliyede;  ön büro, hâkim veya yazı işleri müdüründen hangisi bulunuyorsa davanızın hâkimine havale ettiriyorsunuz. Dilekçenizin dosyasına konduğundan emin olunuz.

İl dışındaysanız en yakın Adliyeye gidip, nöbetçi hâkim tarafından ilgili mahkemenize gönderebiliyorsunuz. Oluşabilecek aksaklıkları göz önünde bulundurarak birkaç gün önceden dilekçenizi göndermenizde fayda vardır.

Dilekçenizi UYAP üzerinden de gönderebilirsiniz. E-devlet şifrenizle UYAP vatandaş üzerinden giriş yapıp, dosya sorgulamadan dava dosyanıza giriyorsunuz. “Evrak Gönderme” kısmından dilekçenizi gönderebilirsiniz.

Ne Zaman Sonuçlanır?

Davanın hâkimi genellikle duruşma saatinde dava dosyasına bakıyor. Dosya içinde dilekçenizi görünce, incelemeye alıyor. Hâkimin dilekçenizi kabul etmesi için geçerli sebeplere dayanması gerekiyor. Birçok hâkim bu tip dilekçeleri ekleri olmadığı için reddediyor. Bunun için mazeretinizi gösteren belgeleri eklemeyi unutmayın.

Dilekçenizi başka Adliye kanalıyla veya UYAP üzerinden gönderdiğinizde ekleri unutmayın. Sağlık sorununuz ya da şehir dışında olduğunuzu mutlaka kanıtlayan belgeyi ekleyiniz.

Mahkemede görülecek davada davalı veya davacı dışında müşteki, şüpheli, tanık sıfatıyla da çağrılabilirsiniz. Duruşma saatinde mahkemede bulunmanız zorunludur. Eğer önemli bir durum nedeniyle katılamayacaksınız bunu mutlaka mazeret dilekçesi ile belirtmelisiniz. Aksi takdirde hâkim karar çıkartarak polis zoruyla mahkemeye getirilebilirsiniz.

Nasıl Geri Çekilir/İptal Edilir?

Mazeretinizi bildiren dilekçenizi mahkemeye verdikten sonra mazeretiniz ortadan kalkabilir. Bu durumda, e-devlet şifrenizle UYAP veya e-devlet girişi yapıp, dilekçenizin dosyanıza konup, konmadığını öğrenmelisiniz. İlgili mahkemeye gidip, kalem odasından veya sekretaryadan dosya numaranızı söyleyip, dilekçenizi geri alabilirsiniz.

UYAP üzerinden dilekçenizi gönderdiyseniz, tekrar giriş yaparak, ilgili dosyayı iptal edebilirsiniz.

Duruşma saatine kadar dilekçinizi iptal edip, geri alabilirsiniz. Eğer duruşma saatine yakın mazeretiniz ortadan kalktıysa ve siz de duruşmaya katılma niyetindeyseniz, ilgili hâkim veya kalem odasına gitmelisiniz. Durumunuzu izah edip, duruşmaya katılacağınızı söyleyebilirsiniz. Verdiğiniz dilekçenin iptal edilmesini ve dosyadan çıkartılmasını isteyebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar