Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Savcılığa Şikayet Dilekçesi

Savcılığa Şikayet Dilekçesi

/
139 Views

Herhangi bir suç, haksızlık veya tacize uğrayan kişi veya kişiler savcılığa başvurarak haklarını arayabilirler. Savcılığa  sadece suç ve haksızlığa uğradığınız durumlarda başvurmuyorsunuz. Bununla birlikte, bir suça şahit olduğunuzda, suçun cezasız kalmaması, faillerin yakalanması adına da savcılığa başvurabiliyorsunuz. Başvurularınızı her ne kadar sözlü olarak da yapabiliyor olsanız da, uygulamada kolaylık sağlaması adına savcılığa şikayet dilekçesi ile başvurular kabul edilmektedir. Bu yazımızda savcılığa şikayet dilekçesi nasıl yazılır ve süreci hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Savcılığa Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Savcılığa yazılacak dilekçe de şikayet dilekçeleri kapsamında olduğu için tek bir matbu formatı bulunmamaktadır. Dilekçenizi çizgisiz beyaz bir kağıda elle veya bilgisayar üzerinden yazabilirsiniz. Dilekçinizi, suçun işlendiği yerdeki cumhuriyet başsavcılığına hitaben yazıyorsunuz.

Başlığın sol alt tarafına şikayette bulunan siz olarak; adınız, soyadınız, adresiniz, TC kimlik numaranız ve iletişim numaranızı yazıyorsunuz. Suçu işleyen fail belliyse adını, soyadını, biliyorsanız adresini, telefon numarasını yazıyorsunuz. Şayet, failin kim olduğunu bilmiyorsanız, faili meçhul olarak yazıyorsunuz.

Mağdur ve fail bilgilerinin altına, suçun konusunu ve işlendiği tarihi yazıyorsunuz. Suç tarihini yazmanız, soruşturmanın takibi açısından önemlidir. Çünkü suçlarda şikayet süresi, suçun işlendiği tarihten itibaren 6 aydır.

Açıklama kısmına, sade ve net şekilde, suçun nasıl işlendiğini anlatıyorsunuz. Yazarken, kişisel yorumlardan kaçının. Bilgileriniz net ve kısa olmalıdır. Mağdursanız, suçla ilgili delilleri sunmalısınız. Sunduğunuz delil ve tanıkları, dilekçenizin en altına “ekler” kısmına eklemeyi unutmayınız.

Sonuç kısmına; mağdursanız, suçu işleyenden davacı olduğunuzu, gerekli cezanın verilmesini talep ediyorsunuz. Dilekçenizi, “bilgilerinize sunar; gereğini arz ederim” şeklinde bitiriyorsunuz. Sağ alt tarafa tarihi, adınızı, soyadınızı yazıp, imzalıyorsunuz. Sol alt tarafa da “Ekler” yazıp, altına sunduğunuz belgeleri listeliyorsunuz.

Savcılığa Şikayet Dilekçesi Örneği


Savcılığa şikayette bulunurken, dilekçenizi çok iyi hazırlamalısınız. Dilekçenizin kabul görmesi, istenilen etkiyi göstermesi açısından cümlelerinizi çok iyi seçmeli, kanıtlarınızı belirlemelisiniz. Savcılığa ilk defa dilekçe yazacaksanız, internette savcılığa şikayet dilekçe nasıl yazılır açıklamaları ile savcılığa şikayet dilekçe örneği çeşitleri bulunmaktadır.

Şikayetin konusu değişik olabildiği gibi savcılığa şikayet dilekçesi örneği çeşitleri de farklılık göstermektedir. Darp, taciz, cana kast vb. olabileceği gibi savcılık şikayet dilekçesi örneği iftira da olabilmektedir. Hangi suç mağduruysanız veya şahit olduysanız, savcılık şikayet dilekçe örneği çeşitlerinden size uygun olanını indirebilirsiniz.

İnternet ortamında savcılık şikayet dilekçesi örneği word veya savcılığa şikayet dilekçesi örneği pdf formatında olabilmektedir. Rahat düzenleme yapabilme açısından word formatında olanı indirebilirsiniz. İsterseniz bilgisayar üzerinden gerekli düzeltmeleri yapıp, boş yerleri kendinize göre doldurduktan sonra, çıktısını alabilirsiniz. Çıktısını aldıktan sonra imzalamayı ve belgeleri eklemeyi unutmayınız. Şayet yazıcınız yoksa, örnek doğrultusunda çizgisiz beyaz bir kağıda mavi veya siyah mürekkepli kalemle yazabilirsiniz.

Savcılığa Şikayet Dilekçesi Verildikten Sonra Ne Olur?

Savcılığa suç duyurusunda bulunmak istediğinizde, suçun işlendiği adliyeye gidiyorsunuz. Hazırladığınız dilekçeyi, evrak kayıt bölümünde kayıt altına aldırıyorsunuz. Evrak kayıta savcılığa şikayet dilekçesi verildikten sonra bir hazırlık numarası veriliyor. Bu numarayla dilekçenizin durumunu takip edebilirsiniz.

Şayet, dilekçeniz kabul görürse, soruşturma aşamasına geçilecektir. Bu aşamada, savcılık suçun işlenip işlenmediğine dair deliller toplayacaktır. Suçun işlendiğine dair yeterli şüphe oluşursa, şüpheli hakkında iddianame hazırlanacaktır. Şayet yeterli şüphe oluşmazsa, takipsizlik kararı verilecektir.

İddianame hazırlanırsa, dava dosyası hazırlanıp, ilgili mahkemeye sunulacaktır. Bundan sonra dava süreci başlayacaktır. Soruşturmanın, davanın ne zaman sonuçlanacağı, olayın mahiyetine göre farklılık gösterse de bu süre genellikle 6 ay ile bir yıl arasında sürmektedir.

Savcılığa Şikayet Dilekçesi Ücreti Ne Kadar?

Savcılığa şikayette bulunmak isteyenlerin aklında savcılığa şikayet dilekçesi ücretli midir sorusu yer edinmektedir. Hatta evrak kayıta dilekçe kayıt ettirirken sıklıkla savcılığa şikayet dilekçesi ücreti ne kadar sorulmaktadır. Savcılığa şikayetler ücretsizdir. Bunun için herhangi bir ücret istenmemektedir. Sadece dikkat etmeniz gereken husus, asılsız ihbar ve şikayetlerde bulunmamanızdır. Bu durumda savcılığı gereksiz yere oyaladığınız gerekçesiyle kamu davası açılabilir.

Dilekçenizi kendiniz yazmayıp, ücretli olarak yazan özel ve tüzel kişilerden satın alırsanız, buna belirli bir ücret ödüyorsunuz. Dilekçe ücretini de  savcılık şikayet dilekçesi ne kadar sorusunu da dilekçenizi yazan kişi veya işletmeye soruyorsunuz.

Suç mağduru veya tanığı olarak savcılığa şikayet veya ihbarda bulunabilirsiniz. Sözlü olarak başvurular alınsa da, genellikle yazılı dilekçeler kabul görmektedir. Dilekçenizin, gerçeği yansıtan, kişisel ifadeleri kapsamayan, anlaşılır ve açık bir dille yazılmış olması önemlidir. Savcılığa şikayette bulunmak ücretsizdir.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar