Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Okul / Tek Ders Dilekçesi

Tek Ders Dilekçesi

/
4689 Views

Bir öğrenci öğrenim dönemi sonunda başarısız olan tek bir dersi için tek ders sınavına girme hakkı olur. Bu sınav öğrencilerin mezun olabilmeleri için verilen bir haktır. Tek ders dilekçesi sınavı fakültelerce belirlenen tarihlerde güz ve bahar yarı yılları sonunda yapılır.

Tek Ders Dilekçesi Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Tek Ders Dilekçesi Nasıl Yazılır / Doldurulur?

Öğrenci ders planındaki tüm dersleri adlığında ikinci sınıfı bitirmiş durumda iken bir dersten zayıfı var ise tek ders sınavına girebilir. Öğrenci tüm derslerini geçmiş olması ve 2.00 genel ortalamayı sağlamamış olması durumunda bu sınava girebilir. Öğrenci sınava girdiğinde en yüksek notu alsa bile okulu geçemeyecek durumda ise bu sınava alınmaz. Öğrenci;

  • Daha önce hiç almadığı dersten tek ders sınavına giremez.
  • Öğrenci FF, DC, GR, DD gibi notlu herhangi bir dersini seçebilir.
  • Tek ders sınavını öğrenci sadece bir kez kullanabilir.
  • Stajını yapmayan öğrencilerin tek ders başvuru kabul edilmez.

Bu alanda tek ders dilekçesi ile başvurular yapılır. Dilekçe hangi üniversitede okunuluyor ise o üniversiteye hitaben yazılır. Öğrenci dilekçede önce kendini tanıtır ve sonrasında gerekli koşulları sağladığını ifade ederek girmek istediği tek dersin adını yazar.

Tek Ders Dilekçesi Nereye Verilir / Nereye Gönderilir?

Her üniversite bahar ve güz dönemleri için tek ders sınav tarihleri açıklar. Başvuru yapmak için örnekteki gibi dilekçe hazırlanır. Bu dilekçe ile hangi dersi seçeceğinizi üniversitenize bildirmiş olursunuz. Uzakta olan öğrenciler faks ile dilekçelerini okullarına gönderebilirler. Sınav için okula gelindiğinde ise dilekçenin aslını öğrenci işlerini teslim edilmesi önemlidir. Dilekçe ile yapılacak başvurular belirtilen son başvuru tarihi ve saatinden önce yapılmalıdır. Online olarak sistem üzerinden gönderilen dilekçeler kabul edilmemektedir. Dilekçe Dekanlık birimlerine gönderilmiş olmalıdır.

Ne Zaman Sonuçlanır?

Gerekli şartları taşıyan öğrencilerin tek ders dilekçesi ile yapacakları başvurular kabul edilmektedir. Tek ders sınavına sadece bir dersi kalan öğrenci girebilir. Bu sınav son sınıf öğrencileri için yapılır. Diğer sınıflardan katılım kabul edilmez. Bir dersi kalan öğrenci bu dersi verdiği taktirde geçebilecek, mezun olabilecek durumda ise yaptığı başvuru ile sınava girmeye hak kazanır. Tek ders sınavında ders seçerken de çok dikkatli olunmalıdır. Ders seçerken iki kritere özellikle dikkat etmeniz gereklidir.

  • Seçtiğiniz dersi daha önceden almış olmanız gereklidir. Yani seçtiğiniz dersi dönem içinde almış ve GR, FF gibi notlarla o dersen kalmış olmanız gereklidir. Eğitimini almadığınız dersini sınavına kabul edilmezsiniz. Böyle bir ders seçerseniz tek ders sınav hakkınız yanar.
  • Tek ders sınavına girdiğinizde sınav sonucu ile mezuniyet ortalamasını sağlıyor olabilmeniz gereklidir. Yani girdiğiniz sınavdan AA bile alsanız ortalamanız geçmenizi sağlamıyor ise sınava kabul edilmezsiniz.

Nasıl Geri Çekilir / İptal Edilir?

Tek ders sınavı için tek ders dilekçesi ile yaptığınız başvuruyu geri çekmenize gerek bulunmuyor. Eğer belirli kriterleri taşımıyor iseniz zaten sınava girme hakkınız olmayacaktır. Pek çok üniversitede tek ders sınavına girme hakkı bir kezdir. Öğrenci girdiği tek dersten başarısız olduğu durumda o dersi normal dönemde ya da yaz döneminde alması gereklidir. Hatta mezun olabilmek adına o dersi geçmesi gereklidir.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar