Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Temyiz Dilekçesi

Temyiz Dilekçesi

/
120 Views

Bölge mahkemelerinin verdiği kararlara, itiraz etme, diğer adıyla temyiz yolu kanunen açıktır. Mahkemenin verdiği kararı hukuken doğru bulmayanlar temyiz dilekçesi Yargıtay Hukuk Dairesine başvurabiliyorlar. Temyiz hakkı ve hangi durumlarda temyize başvurabileceğiniz Hukuk Muhakemeleri Kanunu 361. maddesinde açıklanmıştır. Bu nedenle temyize gitmeden önce, ilgili kanun maddesini incelemenizde yarar vardır. Bu yazımızda temyiz dilekçesi nasıl yazılır hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.

Temyiz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Dilekçenizi nasıl yazmanız gerektiği Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 364. maddesinin 2. fıkrasında açıklanmıştır. İlgili maddeyi dikkatli okuyup, bu çerçevede dilekçenizi hazırlamalısınız. İlgili madde uyarınca temyiz dilekçe

yazarken şu hususlara dikkat etmelisiniz;

1-Temyiz eden ve karşı tarafın; ad, soyadları, TC kimlik numaraları, adresleri, varsa kanuni temsilcilerinin adı, soyadı, adresleri,

2- Temyize konu olan kararı veren mahkemenin adı, karar sayısı, tarihi, tebliğ tarihi,

3- Kararın özeti,

4- Neden temyiz edilmek istediği, geçerli sebepleri,

5- Duruşma isteniyorsa, bu isteğin belirtilmesi,

6-Dilekçe sahibinin veya vekilinin imzası mutlaka yer almalıdır.

Dilekçenizi, temiz, çizgisiz beyaz bir kağıda, sayfa düzenlemesi yaparak hazırlıyorsunuz. Dilekçenizi, kararı veren yerel mahkemeye, bölge idare mahkemesine verebiliyorsunuz. Üst başlığı “Yargıtay Hukuk Dairesine Gönderilmek Üzere” şeklinde yazıp, altına da yerel veya bölge idare (istinaf) mahkemesinin adını yazıyorsunuz.

Başlığın altına dosya karar no, sayısı ve tebliğ  tarihini yazıyorsunuz. Bunların altına da davalı-davacının kimlik ve iletişim bilgilerini yazıyorsunuz.

Açıklama kısmına, kararın kısa bir özetini yazdıktan sonra, temyiz gerekçelerinizi sıralıyorsunuz. Temyiz davaları genellikle usulden dosya üzerinden görüşüldüğünden, dilekçenizi kapsamlı ve net biçimde yazmanız önemlidir. Bu nedenle bütün hukuki, anayasal ve Yargıtay içtihadı kararlarıyla desteklenmiş bir yazı yazmanı sizin yararınıza olacaktır.

Hukuki deliller, bölümünde, davanızla ilgili bütün hukuki ve yasal gerekçeleri sıralayın. Sonuç ve istem kısmında ise kararın bozulmasını, tüm yargılama ve mahkeme giderlerinin karşı tarafa yüklenmesini talep ediyorsunuz.

Temyiz Dilekçesi Örnekleri


Mahkemede görülen davalar ve verilen kararlar farklılık gösterse de temyiz dilekçesi örnekleri genelde aynı temel üzerine kurgulanmaktadır. Hangi davanız ne olursa olsun, hangi mahkemeye verirseniz verin, temel amaç mahkeme kararını bozmak üzerinedir. Bu nedenle, kararın bozulmasını istiyorsanız etkili ve tamamen hukuki bir çerçevede hazırlanmış temyiz dilekçesi örneği sizin haklılığınızı ortaya koyabilir.

Dilekçenizi, hızlı ve kendi bildiğiniz gibi yazmak yerine temyiz dilekçe örnekleri inceleyip, mahkemeye sunabileceğiniz özellikte hazırlamanız en doğrusu olacaktır. Davanızın şekline göre internette pek çok temyiz dilekçe örneği yer alıyor. Hatta, nasıl yazacağınız konusunda tereddüt yaşıyorsanız, temyiz için dilekçe nasıl yazılır

konu başlığı altında yayınlanan yazıları inceleyebilirsiniz.

Davanızla örtüşen bir temyiz örnek dilekçe indirip, kendi bilgilerinize göre yeniden düzenleyebilirsiniz. Çıktısını almadan önce iyice kontrol edip, ondan sonra çıktısını almalısınız.

Ek Temyiz Dilekçesi Verilebilir mi?

Temyize başvuran birçok kişi, dilekçelerini eksik hazırladıkları için pişmanlık duymakta ve ek temyiz dilekçesi verilebilir mi arayışı içine girmektedir. Bu konuyla ilgili 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) aydınlatıcı düzenlemeleri bulunuyor.

İlgili kanunun 294/1. maddesi; temyize giden kişinin, temyiz nedenlerini dilekçesinde sunmak zorunda olduğunu açıklıyor. Fakat, dilekçenizde temyiz nedenlerinizi sunmadığınızda, hakkınız kaybolmuyor. Aynı kanunun, Temyiz gerekçesi başlıklı 295. maddesinde ek temyiz dilekçesi verebileceğiniz açıklanmış. Buna göre ilgili maddeye göre, temyiz süresinin bitmesinden veya gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde hükmü temyiz olunan bölge adliye mahkemesine ek dilekçe verebiliyorsunuz.

Temyiz Dilekçesi Ücreti Ne Kadar?

Verdiğiniz mahkemeye bağlı olarak temyiz dilekçesi fiyatları değişmektedir. 2022 yılında temyize başvuracak birçok kişinin aklında temyiz dilekçesi ücreti ne kadar sorusu yer almaktadır. Temyiz dilekçenizi verdiğiniz kuruma göre harç ücretleri şöyledir;

a) Yargıtay ve Danıştay’a  temyiz başvuru harç ücreti: 292,10 TL

b) Bölge idare mahkemeleri ve Bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerine temyiz başvuru ücreti: 162,10 TL’dir.

Temyiz Dilekçesi İstinaf Mahkemesine mi Verilir?

İstinaf Mahkemesinin verdiği karara, temyiz yolu açıktır. Bu nedenle, mahkemenin “bozma kararı” dışındaki diğer kararları için temyiz dilekçesi verebiliyorsunuz. Yazdığınız dilekçeyi, Yargıtay’a gönderilmek üzere şeklinde İstinaf mahkemesine hitaben yazıp, teslim edebilirsiniz. İstinaf mahkemesine temyiz dilekçesini kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde yazmanız gerektiğini unutmayınız.

Yerel mahkemelerin, istinaf mahkemelerinin kararlarına itiraz yolu açıktır. İtirazınızı temyiz dilekçesiyle bildiriyorsunuz. Temyiz dilekçenizde mutlaka temyiz nedenlerinizi yazmayı unutmayınız. Şayet, temyiz nedenlerini unuttuysanız ek dilekçe yazarak, teslim edebilirsiniz. Dilekçenizi Yargıtay’a sunulmak üzere kararı veren yerel veya istinaf mahkemesine teslim edebilirsiniz.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar