Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Bilişim Suçları Şikayet Dilekçesi

Bilişim Suçları Şikayet Dilekçesi

/
238 Views

Bilişim suçları, diğer adıyla siber suçları, bilgisayar, tablet ve telefon gibi sistemlere yapılan saldırılardır. Güvenlik açıklarından yararlanılarak kişilerin her türlü bilgileri çalınmakta, hatta banka hesapları boşaltılmaktadır. Bilişim suçu mağduru olduğunuzda Cumhuriyet Başsavcılığı’na bilişim suçları şikayet dilekçesi ile başvurabiliyorsunuz.

Bilişim Suçları Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Bilişim suçları yeni bir suç kategorisi olarak 5237 sayılı yeni Türk Ceza Yasasında 243-246. maddeler aralığında düzenlenmiştir. Bilgisayar, tablet veya cep telefonunuzdan sosyal medya aracılığıyla hakarete uğrayabilir, nitelikli dolandırıcılığa uğrayabilirsiniz. Bu durumda hızlı şekilde sözlü veya yazılı şikayette bulunabiliyorsunuz. Emniyet Müdürlüğü’nün de bilişim suçları bölümü bulunmaktadır. Şikayetinizi buraya sözlü olarak yaptığınızda tutanak tutulmaktadır.

Şikayetinizi yazılı olarak karakola, kaymakamlığa veya valiliğe yapabilirsiniz. Fakat bu konuda yetkili ve görevli makam Cumhuriyet Başsavcılığı olduğu için zamandan kazanmak adına dilekçenizi Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapmanız doğru olacaktır.

Bilişim Suçları Şikayet Dilekçesi Örnekleri


Bilişim suçları, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan ve yaygınlaşan bir suç kategorisidir. Bu suça maruz kalanlar nasıl bir bilişim suçu savcılık şikayet dilekçesi yazacaklarını bilemeyebilirler. Bu konuda pek çok sayıda bilişim suçları dilekçe örnekleri  bulunmaktadır. Hatta bilişim suç duyurusu dilekçe örneği word veya pdf formatında olabilmektedir. Word formatında olanların düzenlemesini daha rahat ve kolay yapabilirsiniz.

Örnek dilekçelerin genel olarak başlıkları aynıdır. Sadece Cumhuriyet Başsavcılığı/Savcılığı’nın bulunduğu ili değiştiriyorsunuz. Bilişim araçları vasıtasıyla işlenen siber suçlar büyük çeşitlilik gösterdiğinden, işlenen suçun mahiyeti ve ilgili kanun maddesi değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle hangi bilişim suçuna maruz kaldıysanız o konuyla ilgili bilişim suçları savcılık dilekçe örneği indirmeniz daha doğru olacaktır.

Bilişim Suçları Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Bilişim suçuyla ilgili şikayet dilekçenizi genel dilekçe kuralları çerçevesinde yazıyorsunuz. Dilekçenizi mahkemeye yazılan dilekçe formatında yazabilirsiniz. Yani; başlık, davacı (müşteki), davalı (şüpheli) kimlik, adres bilgileri, konu (suç), açıklama, hukuki deliller, sonuç ve istem sıralamasını takip ediyorsunuz.

Dilekçe başlığınızı örneğin “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı/Savcılığı’na” şeklinde atıyorsunuz. Müşteki olarak adınızı, soyadınızı, TC kimlik numaranızı, adresinizi yazıyorsunuz. Şüphelinin biliyorsanız adını, soyadını, TC kimlik numarasını, adresini yazıyorsunuz. Konu olarak, hangi bilişim suçuna -örneğin sosyal medya üzerinden hakaret, sosyal medya hesabınızın çalınması- maruz kaldığınızı, zaman ve yer olarak belirtiyorsunuz.

Açıklama kısmında şu hususlara mutlaka yer vermeniz gerekiyor;

1-Suçun işlendiği tarih, tam saat bilgisi

2-Suçun sonucunda ortaya çıkan her türlü maddi ve manevi zararlarınızı gösterir belgeler, veriler, ekran görüntüleri, kayıtlar

3-Şüphelinin kimlik bilgileri, adresi, cep telefon numarası gibi yakalanmasını sağlayacak bilgiler

Açıklamanızı yapıp, delil ve belgeleri sunduktan sonra, şüpheli hakkında soruşturma başlatılmasını, hesabınız çalınmışsa kurtarılmasını, şüpheli hakkında kamu davası açılmasını “saygılarımla arz ve talep ederim” şeklinde yazıyorsunuz. Dilekçinizin çıktısını almadan önce mutlaka son bir kontrolünü yapmayı unutmayınız. Eksiklik ve hataları düzelttikten sonra çıktısını alıp, imzalıyorsunuz.

Bilgisayar, tablet ve/veya cep telefonu aracılığıyla bilişim (siber) suçuna mağduru olanlar sözlü veya yazılı olarak şikayette bulunabiliyorlar. Şikayetler, karakol, kaymakamlık ve valiliğe de yapılabilmesine rağmen, buralara yapacağınız şikayetler, Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildiğinden, zamandan kazanmak adına Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunmak daha doğru olacaktır.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar