Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Boşanma İstinaf Dilekçesi

Boşanma İstinaf Dilekçesi

/
68 Views

Boşanma davalarında, her iki taraftan biri mahkemenin verdiği karara itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Davalı veya davacı mahkemenin hukuki yönden hatalı karar verdiği düşüncesiyle bir üst mahkeme olan Bölge Adliye Mahkemesine başvurabilmektedir. Başvurunuzu boşanma istinaf dilekçesi yazarak, yapabiliyorsunuz. Bu yazımızda boşanma davasında kararı nasıl istinafa götürebileceğinizi nasıl bir dilekçe yazabileceğinizi bulabilirsiniz.

Boşanma İstinaf Dilekçesi

Birçok mahkeme kararında olduğu gibi boşanma davalarında da davalı veya davacı mahkeme kararına itiraz edebilmektedir. Halk dilinde” istinafa götürme” olarak nitelendirilen itirazınızı Bölge Adliye Mahkemesine yapabiliyorsunuz.  Aile Mahkemesi ilk derece mahkeme olması sıfatıyla, bu mahkemenin verdiği karara karşı istinaf kanun yoluna itiraz edilerek kararın bozulması ya da değiştirilmesi talebinde bulunabiliyorsunuz.

Aile Mahkemesi gibi hukuk mahkemelerinin  kararlarına karşı itiraz edilmesi boşanma davasında istinaf dilekçesi

hazırlanmasıyla mümkün olmaktadır. Karar yüze okunduğunda veya tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde

istinaf boşanma dilekçesi ile bir üst mahkemeye başvurabiliyorsunuz. Bu hakkınızı kullanmadığınız taktirde mahkeme kararını kabul etmiş sayılıyorsunuz.

Boşanma istinaf dilekçesinde şu bölümler mutlaka yer almalıdır;

1-Dosya tarihi, dosya esas ve karar numarası (Başlığın altına sol tarafa sıralanmalıdır.)

2-İstinaf talebinde bulunan davalı/davacı, karşı taraf ve şayet varsa avukatın kimlik bilgileri

3-İtirazın konusu

4-İtiraza konu olan sebepler ve açıklamaları

5-Sonuç ve istem

Boşanma İstinaf Dilekçesi Örnekleri

İlk derece mahkemenin verdiği kararın bozulabilmesi, yeniden incelenebilmesi için istinaf mahkemesi(bölge adliye mahkemesi)’ne yazılacak boşanma davası istinaf dilekçesi büyük önem taşımaktadır. Dilekçenizin kabul görmesi için etkili ve doğru bir dilekçe yazmanızda yarar vardır. Bunun için de dilekçeyi hazırlamadan önce boşanma davası istinaf dilekçesi örnekleri inceleyebilirsiniz.

Dilekçeyi hazırlamada yararlanabileceğiniz pek çok boşanma davası istinaf dilekçesi örneği bulunmaktadır. Sizin davanızla örtüşen bir boşanma istinaf dilekçesi örneği indirerek, kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

Boşanma İstinaf Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Dilekçenizi bir örnek dilekçe üzerinden hazırlayabileceğiniz gibi, elle veya bilgisayardan kendiniz de yazabilirsiniz. Bilgisayardan yazmanız düzeltmesi ve düzgün görünmesi açısından daha doğru olacaktır.

Dilekçenizi kararı veren mahkemeye yazıp, “…………. Bölge Adliye Mahkemesine Gönderilmek Üzere” diye üst başlık atıyorsunuz. Dilekçenizi asla kararı veren mahkemeye hitaben direk yazmayın. Başlığın altına dosya, esas, karar numaralarını mutlaka yazın. Bunların eksik olması, dilekçenizin iptali demektir.

İstinafta bulunan kişi olarak kendinizin ve karşı tarafın kimlik bilgilerini yazıyorsunuz. Konu olarak “…………… mahkemesinin ……. tarihli kararın istinaf incelemesi istemidir” şeklinde kısaca yazabilirsiniz.

Açıklama kısmı dilekçenin en önemli bölümüdür. Bu bölümde hukuki deliller, dayanaklar, tanıklar çerçevesinde kararı neden istinafa götürdüğünüzü açıklıyorsunuz.

Mahkemeye sunacağınız delil, belge ve tanık isimlerini mutlaka hukuki deliller bölümünde yazmayı unutmayınız. Açıklamanızı yaptıktan sonra sonuç ve istem bölümünde sunduğunuz sebeplerden ötürü ……………. mahkemesinin kararının bozulmasını, yeniden düzenlenmesini arz ve talep ediyorsunuz.

Dilekçenizi tamamladıktan sonra çıktısını almadan önce son bir kez gözden geçirin. Yazım ve imla hatalarını düzeltip, gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Çıktısını aldıktan sonra ekleri eklemeyi ve dilekçeyi imzalamayı unutmayın.

Boşanma İstinaf Dilekçesi Nereye Verilir?

İstinaf dilekçesi, davaya bakacak olan bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere kararı veren mahkemeye hitaben yazılmaktadır. Bu nedenle dilekçenizi ilk kararı veren mahkemeye teslim ediyorsunuz. Dilekçeyi teslim etmenin bir kanuni süresi bulunmaktadır. Kararı aldıktan sonra 15 gün içinde dilekçenizi hazırlayıp, kararı veren mahkemeye teslim etmeniz gerekiyor.

Örneğin, davaya bakan ilk mahkeme “Adana 3. Aile Mahkemesi” ise istinaf dilekçenizi “Adana Bölge Adliye Mahkemesine Gönderilmek üzere Adana 3. Aile Mahkemesi’ne” şeklinde yazıp, bu mahkemeye teslim ediyorsunuz.

Boşanma davasında taraflar mahkemenin verdiği karara itiraz edebiliyorlar. İtirazlarını bir dilekçeyle kararı veren mahkemeye hitaben yazıp, “Bölge Adliye Mahkemesine Gönderilmek Üzere” şeklinde üst başlık atıyorlar. Bölge Adliye Mahkemeleri İstinaf mahkemesi sıfatıyla ilk mahkemelerin verdikleri kararlara karşı itirazların görüşüldüğü üst mahkemelerdir.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.

Author

  • Jane Moore

    Meet Jane, a passionate blogger with a love for all things creative. From DIY projects to healthy recipes, Jane enjoys sharing her ideas and experiences with her readers. She believes that everyone has a unique story to tell, and hopes to inspire others to explore their creativity and pursue their passions. Follow along as Jane shares her journey and tips for living a fulfilling life.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar