Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / İtiraz / Faturaya İtiraz Dilekçesi

Faturaya İtiraz Dilekçesi

/
840 Views

Türü ne olursa olsun, aldığınız faturanın gerçeği yansıtmadığına inandığınızda faturaya itiraz dilekçesi ile itirazda bulunabiliyorsunuz. Bildiğiniz üzere Vergi Usul Kanunu’na göre fatura düzenlenmesi zorunludur. Fakat doldurulan faturada mal/hizmet veya tutarın farklılık gösterdiği durumlarda Türk Ticaret Kanunu uyarınca faturaya itiraz

edebiliyorsunuz. Bu yazımızda fatura itiraz dilekçesi nasıl yazılır, itirazınızı nasıl ve nereye yapacağınızı detaylı şekilde bulabilirsiniz.

Elektrik Faturasına İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Görevli personelin elektrik saatini yanlış okumasından, saatin bozulması gibi nedenlerle elektrik faturanız yüksek gelebilir. Bu durumda bir dilekçeyle bağlı bulunduğunuz kuruma başvuruyorsunuz. Bu da demektir ki dilekçinizi elektrik aldığınız kuruma hitaben yazıyorsunuz.

Dilekçenizin başlığını örneğin;” Enerjisa Toroslar Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürlüğü” şeklinde atıyorsunuz. Açıklama kısmına sözleşme ve abone numaranızı yazıp, faturanızı düzenli ödediğinizi belirtiyorsunuz.

Hangi faturaya itiraz ediyorsanız o faturanın ilk ve son okuma tarihini, fatura bedelini yazıp, fatura bedelinin gerçeği yansıtmadığını anlatıyorsunuz. Son altı aylık fatura bedellerini ilgi tutup, herhangi bir fazla kullanım sergilememenize rağmen faturanın hatalı olduğunu belirtiyorsunuz.

Sonuç kısmında, ekte sunduğunuzu belirttiğiniz faturadaki hatanın düzeltilmesini, yeniden incelenmesini, bu arada ilgili faturanın işleme konulmamasını, bu nedenle elektriğinizin kesilmemesini talep ediyorsunuz. Dilekçenizde bu bilgilere yer verirken kullandığınız üslup nazik ve saygı çerçevesinde olmalıdır. Dilekçenizin sol alt tarafına ek olarak elektrik faturanızın fotokopisini eklemeyi unutmayın. Ayrıca dilekçenizin kabul görmesi için sağ alt tarafına tarih, adınız, soyadınızı yazıp, imzalıyorsunuz.

Fatura İtiraz Dilekçesi Örneği

Private File - Access Forbidden Private File - Access Forbidden Private File - Access Forbidden Private File - Access Forbidden Private File - Access Forbidden Private File - Access Forbidden

Vergi Usul Kanunu’na göre fatura kesilmesi ve alınması zorunludur. Günlük ve iş hayatında her türlü hizmet, satın alma ve ticaret işlemlerinde faturalar kesilmektedir. Faturaların muhteviyatı farklı olduğundan fatura itiraz dilekçesi örneği çeşitleri de farklı olmaktadır.

İnternette, e-fatura itiraz dilekçesi örneği dahil olmak üzere her çeşit faturaya itiraz örneği yer almaktadır. Siz sadece hangi faturaya ve kuruma itiraz edeceğinizi belirliyorsunuz. Örnek dilekçeleri internetten ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz. Bilgisayarınıza word olarak indirip, boş yerleri kendi bilgilerinizle doldurup, çıktısını aldıktan sonra imzalamayı ve fatura fotokopisini eklemeyi unutmayın.

Faturaya İtiraz Nasıl Yapılır?

Günlük ve ticari hayatta kullanıma ve ticari alışverişlere bağlı olarak çeşitli faturalar alınmaktadır. Kullanıma bağlı olarak su, elektrik, telefon, doğalgaz şirketlerinden fatura gelmektedir. Bununla birlikte şirketler ve işletmeler ticari alışverişlerinde birbirlerine fatura vermeleri gerekiyor.

Zaman zaman bu faturaların yanlış düzenlenebildiği veya faturayı alan kişinin faturanın yanlış düzenlendiğini beyan ettiği durumlar olmaktadır. Bu gibi durumlarda faturayı kesen şirket, kurum veya kuruluşa itirazda bulunabiliyorsunuz. Türk Ticaret Kanunu’nun “Fatura ve Teyit Mektubu” başlıklı 21. maddesinin 2. fıkrasında ” fatura alan kişi, faturayı aldığı tarihten itibaren 8 (sekiz) gün içinde başvurabilir, başvurmazsa, içeriği kabul etmiş sayılır” hükmü yer almaktadır.

E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte kurum, kuruluş ve şirketler e-fatura kesebilmektedir. E-fatura, elle tutulur, kağıda basılı olmasa da normal bir faturayla aynı yükümlülüktedir. Tarafınıza ulaşan e-faturada yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız, faturayı kesen kuruluşa e-fatura itiraz dilekçesi örneği ile başvurabiliyorsunuz.

İtirazınızı sözlü olarak da yapabildiğiniz gibi faturaya itiraz dilekçesi yazarak, yazılı olarak da başvurabiliyorsunuz. Dilekçe ile başvurmak her zaman, itirazınızın ciddiye alınması, incelenmesi açısından önemlidir. Çünkü, sözlü olarak yaptığınız itirazın ispatını yapmanız zor olacaktır. Fakat yazılı olarak yani faturaya itiraz dilekçe örneği ile başvurmanız resmi olarak kayıtlara geçmesini sağlayacaktır. Başvuru numarası ile takibini ve ispatını rahatlıkla yapabilirsiniz. Başvurunuzu posta yoluyla yapmak isterseniz iadeli taahhütlü yapmanız, ispatınız açısından kolaylık sağlayacaktır.

Faturaya İtiraz Nereye Yapılır?

İtirazın muhatabı, faturayı kesen kurum, kuruluş veya şirkettir. Zaten faturada şirketin bilgileri yer alması zorunludur. Bu nedenle faturaya itiraz dilekçesi örneği yazarken, faturadaki şirket bilgisi doğrultusunda üst başlık atıyorsunuz. Örneğin;  doğalgaz faturasına itiraz dilekçesi örneği yazmak için İgdaş fatura itiraz dilekçesi yazıyorsunuz.

Ticari bir alışveriş sonucunda tarafınıza kesilen faturanın yanlış olduğunu düşünüyorsanız, faturayı kesen işletmeye başvurunuzu yapıyorsunuz.

Faturalar, zorunlu bir belge olsalar da, zaman zaman yanlış düzenlenmeleri nedeniyle baş ağrıtabilmektedir. Fatura türü ne olursa olsun, itiraz hakkınız bulunuyor. İtirazınızı  yazılı olarak, bir dilekçeyle ilgili kuruma, şirkete yazıyorsunuz. İtirazınızı faturayı aldıktan 8 gün içinde yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde hakkınızı kaybediyorsunuz.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız, paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar