Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / İtiraz / Cayma Hakkı Dilekçesi

Cayma Hakkı Dilekçesi

/
5384 Views

Tüketiciyi Koruma Kanunu kapsamında değerlendirilen cayma hakkının kullanılabilmesi için bazı şartların olgunlaşması gerekir. Ayrıca hakkın kullanılabilmesi için ise cayma hakkı dilekçesi hazırlanması da önemli detaylardan biridir.

Tüketicilerin kabul ettikleri sözleşmeler zaman zaman onları istemedikleri yükün altına sokabiliyor. Özellikle okunmadan hızlıca imzalanan sözleşmeler tüketicinin zaman içerisinde pişmanlığına neden oluyor. Bu gibi durumlarda kanun cayma hakkı ile tüketiciyi koruma altına alıyor. 

Cayma Hakkı Dilekçe Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Cayma Hakkı Dilekçesi Nasıl Yazılır / Doldurulur?

Cayma hakkından yararlanmak için sözleşmeyi imzalamış olduğunuz şirkete yönelik bir dilekçe doldurmanız gerekiyor. Dilekçede bazı detaylar ise dilekçenin işleme alınması bakımından önem taşıyor.

  • Sözleşmenin hangi tarihte ve hangi konu üzerine yapıldığını belirtmek gerekir.
  • Sözleşmenin ne kadar süre ile imzalandığına dilekçede yer verilmelidir.
  • Cayma hakkının bildirildiği dilekçede isteğin ne üzerine olduğundan da bahsetmek gerekir.

Sonuç ve istek belirtilirken sözleşmenin iptali ile birlikte daha önce verilmişse peşinatın da geri verilmesi talep edilebilir. İsim, soyisim, iletişim bilgisi ve imza ile cayma hakkı dilekçesi tamamlanmalıdır. Muhatap şirketin size ulaşabilmesi için ayrıca adres bilgilerine de dilekçede yer verilmesi gerekir. 

Cayma Hakkı Dilekçesi Nereye Verilir / Nereye Gönderilir?

Taksitli sözleşmelerde, online alışverişlerde ya da mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı dilekçesi ile sözleşmeden cayabilirsiniz. Cayma hakkınızı kullandığınızı belirttiğiniz dilekçeyi ise sözleşmeyi yaptığınız muhatap şirkete göndermeniz gerekir. Sözleşmeyi direkt olarak elden vermek durumunda değilsiniz. Dilerseniz fax ya da mail yolu ile de dilekçenizi gönderme imkanına sahipsiniz. 

Dilekçenizi sözleşmenin tarafı olan şirkete göndermeden önce son kez gözden geçirmenizde yarar bulunuyor. Böylece dilekçede eksik kalan tarafların olup olmadığını da görme imkanı elde edebilirsiniz. Dilerseniz posta yolu ile de şirkete cayma hakkını beyan ettiğiniz dilekçeyi gönderebilirsiniz. 

Cayma Hakkı Dilekçesi Ne Zaman Sonuçlanır?

Yönetmeliğe göre vermiş olduğunuz herhangi bir dilekçe en geç 15 gün içerisinde yazılı ya da sözlü olarak cevaplanmalıdır. Fakat bu süre şartlara bağlı olarak değişebilir. Genellikle işleme alınan dilekçe 15 günden daha kısa bir süre içerisinde sonuçlanıyor. Dilekçeler genellikle olumlu sonuçlansa da bazı durumlarda aksi ile karşılaşmak söz konusu oluyor.

Unutmamak gerekir ki bu süre dilekçeyi yazdığınız andan itibaren başlamıyor. Süre dilekçenin muhatap şirkete iletilmesi ile birlikte başlıyor. Eğer posta yolu ile dilekçenizi gönderecekseniz postaya verdiğiniz tarihi değil dilekçenin şirkete ulaştığı tarihi baz almanız gerekir. Mail ile gönderilen dilekçelerde ise mailin şirkete ulaşması ile birlikte 15 günlük cevap süresi başlar.

Nasıl İptal Edilir / Geri Çekilir?

Tüketici Koruma Kanunu her ne kadar cayma hakkını tanıyorsa bu haktan vazgeçme hakkını da tüketiciye tanıyor. Bu durumda cayma hakkından vazgeçtiğinize dair yeni bir dilekçe ile muhatap şirkete başvurmanız gerekiyor. Yeni dilekçede önceki dilekçenizde belirttiğiniz haklarınızdan vazgeçtiğinizi ifade etmeniz önemlidir.

Hazırlanan yeni dilekçenin de yine sözleşmenin tarafı olan şirkete gönderilmesi gerekiyor. Bu durumda eski dilekçe geçerliliğini kaybetmiş olacaktır. Artık gönderilen ikinci dilekçe geçerli sayılacaktır. Fakat unutmamanız gerekir ki iptalin iptali söz konusu olmayacaktır.

Ayrıca dilekçenin iptali dilekçesinin kabul görmesi için ise önceki dilekçenin sonuçlanmamış olması gerekiyor. Sonuçlanmış ve sonucu bildirilmiş dilekçe için iptal dilekçesi olumsuz sonuçlanacaktır. 


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar