Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Sigorta / Hayat Sigortası İptal Dilekçesi

Hayat Sigortası İptal Dilekçesi

/
980 Views

Hayat sigortası poliçenizi hayat sigortası iptal dilekçesi yazarak iptal edebiliyorsunuz. Kendi isteğinizle veya kredi çektiğinizde bankanız sizden habersiniz sizin için hayat sigortası poliçesi düzenleyebilir. Her iki durumda da poliçeyi iptal etme hakkınız bulunuyor. Kendi isteğinizle hayat sigortası yaptırdıysanız sigorta şirketine hayat sigortası iptal etmek istiyorum diye başvuruyorsunuz. Bu yazımızda hayat sigortası iptal dilekçesi nasıl yazılır detaylı şekilde bulabilirsiniz.

Hayat Sigortası İptal Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Hayat sigortası isteğe bağlı olarak yapılan bir sigorta çeşididir. Kendi isteğinizle hayat sigortası yaptırabildiğiniz gibi yine kendi isteğinizle sigortayı iptal edebiliyorsunuz. Bunun için de hayat sigortası iptal dilekçe örneği düzenliyorsunuz.

Hayat sigortanızı isteğiniz doğrultusunda ve bilgi dahilinizde yapıldıysa, dilekçenizi sigortayı yaptırdığınız sigorta şirketine hitaben yazıyorsunuz. Dilekçe başlığını da Örneğin “Avivasa, Anadolu hayat, Allianz, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü” şeklinde atıyorsunuz.

Dilekçinizde öncelikli olarak; poliçe numarası, tarihi, kayıt numarası, poliçenin türünü,  yazıyorsunuz. Daha sonra ayrılma nedeninizi belirtiyorsunuz. İsterseniz “gördüğüm lüzum üzerine” şeklinde kısa bir ayrılma nedeni belirtebilirsiniz.

Ayrılma nedeninizi belirttikten sonra  poliçenizin iptal edilmesini, kesintilerden sonra kalan miktarın dilekçenin altında ekli olan IBAN  hesabınıza yatırılmasını talep ediyorsunuz.  Dilekçenizi ” bilgilerinize sunar, gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim” şeklinde bitiriyorsunuz.  Dilekçenizin sağ alt tarafına tarih, adınız soyadınızı yazıp imzalıyorsunuz. Sol tarafa adresinizi, telefon numaranızı, banka IBAN numaranızı yazıyorsunuz.

Hayat sigortanız isteğiniz ve bilginiz dışında yapıldıysa, dilekçenizin iptali için Tüketici Hakem Heyetine başvuruyorsunuz . Genellikle banka şubeleri, kredi çekilen işlemlerde hayat sigortasını da araya ekliyorlar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kredi hayat sigortası iptal dilekçesi yazıyorsunuz. Dilekçenizin başlığını “TC Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na” şeklinde yazıyorsunuz.

Kredi aldığınız bankayı belirtip, izniniz ve bilginiz dışında adınıza hayat sigortası düzenlendiğini anlatıyorsunuz.  İşlemin hukuki ve yasal dayanağı olmadığını, 4077 Sayılı Kanun 6.maddesini ilgi tutarak belirtiyorsunuz.

Sonuç kısmında şikayetinizin kabul edilip, görüşülmesine, hayat sigortasının iptaline, kesilen primin tarafınıza iadesini talep ediyorsunuz. Dilekçenize kredi sözleşmenizi ve ödeme belgelerini eklemeyi unutmayın.

Hayat Sigortası İptal Dilekçe Örneği

Private File - Access Forbidden Private File - Access Forbidden

Bankalar ve sigorta şirketleri, hayat sigortası poliçesi düzenleyebiliyorlar. Kimliğinizle kısa sürede hayat sigortası yaptırabiliyorsunuz. Fakat ödeme sorunu yaşadığınızda veya poliçenin bilginiz dışında düzenlendiği durumlarda dilekçe yazarak iptalini isteyebiliyorsunuz.

Dilekçenizi nasıl yazacağınızı bilmiyorsanız hayat sigortası iptal dilekçesi örneği indirebilirsiniz. Poliçenizi hangi banka veya sigorta şirketinden aldıysanız, örnekler arasından seçebilir, boş yerleri kendi bilgilerinizle doldurabilirsiniz.  Örneğin, poliçenizi Ziraat Bankası düzenlediyse, iptal için ziraat bankası hayat sigortası iptal dilekçesi örneği indirebilirsiniz. Ayrıca örnekler arasında allianz hayat sigortası iptal dilekçesi ve anadolu hayat sigortası iptal dilekçesi örneği gibi vatandaşların yakından tanıdığı sigorta şirketlerinin dilekçe örnekleri de yer alıyor.

Dilekçenizi matbu form şeklinde yazmak zorunda değilsiniz. Örneklerde de gördüğünüz gibi başlığı doğru atmanız, poliçe bilgilerinizi doğru yazmanız yeterlidir. Dilekçenizde mutlaka TC kimlik numaranızla, banka IBAN numaranızı yazmayı unutmayın. Birçok sigorta şirketi, iptal dilekçelerinin fakslanmasını istemektedir. Faksla da gönderiyor olsanız dilekçenizi mutlaka imzalamayı unutmayınız.

Hayat Sigortası İptal Etmek İstiyorum

Bankadan kredi çektiğinizde (genellikle konut kredisi) şube görevlisi zorunlu sigortalar arasına hayat sigortasını da ekliyor. Hatta vatandaşın bilinçli olup olmadığına bakılarak sigortanın zorunlu olduğu söyleniyor. Aksine hayat sigortası zorunlu bir sigorta çeşidi değildir. İsteğe bağlı sigortalar arasındadır. Bu nedenle banka görevlisi ne derse desin yaptırmak zorunda değilsiniz. Şayet bilginiz dahili dışında adınıza hayat sigortası yapıldığını öğrendiğinizde iptalini isteyebiliyorsunuz.

Bankanızın düzenlediği poliçeler arasında hayat sigortası poliçesi ve ödeme takvimi bulunmaktadır. Hatta ilk taksiti hesabınızdan otomatik olarak çekilmiştir. Poliçe, dekontunuz ve  hayat sigortası iptali dilekçe örneği ile birlikte ilçenizdeki kaymakamlık binası içinde bulunan Tüketici Hakem Heyetine başvuruyorsunuz.

Herhangi bir banka şubesinde veya sigorta şirketinde kendi isteğinizle hayat sigortası yaptırabilirsiniz. Çeşitli nedenlerden dolayı, ilk bir ay (cayma hakkı) veya daha sonraki dönemde poliçenizin iptalini isteyebiliyorsunuz. Bunun için sigorta şirketinin genel müdürlüğüne örneğin avivasa hayat sigortası iptal dilekçesi yazarak başvuruyorsunuz. Dilekçenizde mutlaka poliçe bilgilerinizi, iptal nedeninizi, TC kimlik numaranızı, adresinizi, telefon numaranızı, IBAN numaranızı yazıyorsunuz.

Hayat Sigortası İptal Edilebilir mi?

Bilgisi dahilinde veya habersiz hayat sigortası yaptıranlar, hayat sigortası iptal edilebilir mi sorgusunu sıklıkla yapıyorlar. Hayat sigortası isteğe bağlı olduğundan istediğiniz zaman poliçenizi iptal ettirip, sigortadan ayrılabilirsiniz. Sigorta şirketi size cayma hakkınızı bildirdiği durumlarda, bildirimden itibaren 15 gün içinde sigortanızı iptal ettirebiliyorsunuz. Sigorta şirketi cayma hakkınızı bildirmediği durumlarda ise ilk primi ödediğiniz tarihten itibaren 1 ay içinde sözleşmeden cayabiliyorsunuz. Ödemiş olduğunuz prim tutarını geri alabilirsiniz.

Hayat sigortanızı iptal ettirmek istediğinizde sigorta şirketinin irtibat numarasını arıyorsunuz. Kendinizi tanıttıktan sonra hayat sigortanızı iptal ettirmek istediğinizi söylüyorsunuz. Personel ya iptal dilekçesi yazmanızı istiyor ya da e-mail adresinize hayat sigortası iptal formu gönderiyor. Her iki durumda da dilekçeyi veya iptal formunu düzenleyip, geri gönderiyorsunuz. Bir hafta içinde sigorta şirketinden bir personel sizi arayıp, neden iptal ettiğinizi, kararınızda kesin olup olmadığınızı soruyor. İptal ettirmek istediğinizi yinelediğinizde,  sigorta süresi dolmadan ayrıldığınız için kesintiler yapıldıktan sonra, kalan miktar hesabınıza yatırılıyor.

Hayat Sigortası İptal Süresi

Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliği (BKBSUEY)’nin 11. maddesinin 1. ve 2. fıkrasında tüketicinin tek taraflı olarak sözleşmeyi feshetmesi hükümleri açıklanmıştır. İlgili madde gereğince tüketici ilk bir ay içinde sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir. Poliçe başlangıç tarihinden itibaren iptal edilerek, beş gün içinde priminiz kesintisiz iade ediliyor.

Sigorta şirketine kredi bağlantısız sadece hayat sigortası yaptırdığınızda ilk 3 yıl içinde iptal ettirmek istediğinizde, yatırdığınız primleri geri alamıyorsunuz. Yatırdığınız primleri kesintisiz geri alabilmeniz için sigorta şirketleri arasında farklılık gösterse de 5-6 yıl prim ödemeye devam ediyorsunuz. Poliçe hazırlarken sigorta şirketinin cayma hakkınızın olduğunu söylemesi gerekiyor. Cayma hakkınız söylendiğinde poliçe düzenlendikten 15 gün içinde iptal ettirebiliyorsunuz. Şayet cayma hakkınız söylenmediyse ilk bir ay içinde isterseniz poliçenizi iptal ettirebiliyorsunuz.

Hayat sigortası, banka şubelerince krediye bağlı olarak veya sigorta şirketlerince yapılabiliyor. İsteğe bağlı olduğundan istediğiniz zaman iptal ettirebiliyorsunuz. Krediye bağlı olarak bilginiz dahili dışında hayat sigortası yapıldıysa, ilçenizdeki kaymakamlıkta bulunan Tüketici Hakem Heyetine başvuruyorsunuz. Kendi isteğinizle yaptırdığınız hayat sigortasını iptal ettirmek istediğinizde sigorta şirketinin genel merkezini arıyorsunuz.

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar