Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Diğer / YÖK’e Dilekçe

YÖK’e Dilekçe

/
9577 Views

Yurtdışında herhangi bir üniversiteden mezun olan öğrenciler Türkiye’de de aynı denkliğe sahip üniversitelerden mezun kabul edilebilir. Ülkemizde bulunan bu fırsat sayesinde yurtdışında eğitim gören gençler kendi ülkelerinde de mezun sayılabilir, bunun için Yök’e dilekçe yazılması gerekmektedir.

Bu fırsat sayesinde akademik kadro içerisinde de yer alabilirler. Bu işlem için öğrencilerin YÖK denkliğini talep etmesi gerekir. YÖK’e dilekçe yazarak yurtdışında mezun olunan üniversite için denklik istenebilir. Bir dilekçe sayesinde YÖK denkliği alınabilir ve öğrenciler kendi ülkelerindeki üniversitelerden mezun sayılır.

YÖK’e Dilekçe Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Yök’e Dilekçe Nasıl Doldurulur?

Yurtdışında eğitim gören kişilerin YÖK tarafından denklik elde edebilmesi için denklik ve tanıma işlemlerine başvurmaları ve başvurularının kabul edilmesi gerekir. Bu işlem için öncelikle YÖK’e dilekçe yazılmalıdır. Dilekçe işleminde belirli bir sürecin ve aşamanın geçilmesi gerekir. Öncelikle işlemlere dilekçe yazarak başlanmalıdır. 

YÖK’e dilekçe yazılacaksa online sistemden faydalanmalısınız. Şubat 2018 tarihinden itibaren denklik ve tanıma başvuruları sadece online olarak yapılıyor. Başvuru işlemleri için kimlik tanımı işlemi yapılmalıdır. T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yaparak online dilekçeyi doldurabilirsiniz. Dilekçeyi doldurmak için e-devlet şifresi ve banka bilgileri ile elektronik imzanın da doldurulması gerekir.

Yök’e Dilekçe Nereye Gönderilir?

Denklik ve tanıma başvuruları online sistem üzerinden hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Göndermek istediğiniz dilekçeyi öncelikle doğru şekilde doldurarak, sistem üzerinden YÖK’e göndermeniz gerekir. Dilekçe yazılı bir dilekçe olmadığı için gönderilen kuruma hitaben yazılma durumu yoktur. Bu nedenle online olarak sisteme giriş yapıp, sizden istenen bilgileri bu şekilde doldurmanız dilekçeyi onaylayarak göndermeniz yeterli olacaktır.

Yazılı dilekçelerde dilekçenin sol alt kısmında Ek bölümü yer alır. YÖK dilekçesinde ise Ek’ler PDF şeklinde dosya halinde sisteme yüklenmesi gerekir. Bu nedenle, online dilekçe gönderileceği zaman mutlaka Ek kısmında istenilen evraklar da beraberinde gönderilmelidir. Bu evraklar arasında mezuniyet belgesi, nüfus cüzdanı ve onaylı transkript yer alır.

Ne Zaman Sonuçlanır?

YÖK’e dilekçe yazıldığında dilekçenin kabul edilmesi ve onaylanması gerekir. Dilekçenin kabul edilip onaylanması ise belirli bir süreyi kapsamaktadır. Online sistem üzerinden yapılan dilekçelerde öncelikle kişinin kayda oluşturulur. Kayıt oluşturma aşamasından sonra girilen bilgiler doğru ve eksiksiz ise dilekçede inceleme başlatılır.

Denklik dilekçesinde tüm işlemlerin sonuçlanması ise ortalama 2 aylık bir süreci kapsar. Bazen bu süreç daha kısa bir zaman alabilir. Fakat genel olarak 60 günlük bir süreç sonrasında dilekçe onaylanarak ilgili birimlere gönderilir.

Bu 60 gün içerisinde dilerseniz dilekçe başvuru sonuçlarını sistem üzerinde online olarak takip edebilirsiniz. Dilekçenin sonuçlanması 60 günden daha uzun sürerse YÖK birimlerine ulaşarak da dilekçe hakkında bilgi alabilirsiniz.

Nasıl Geri Çekilir?

YÖK’e gönderilen denklik dilekçesi herhangi bir sebepten dolayı geri çekilmek ya da tamamen iptal edilmek istenebilir. Bu durumda yine yapılması gereken online sisteme giriş yapmaktadır.

YÖK’e gönderilen dilekçeler 60 gün içerisinde bir sonuca bağlanır. Bu 60 günlük süreçte dilerseniz verilen dilekçeyi iptal edebilirsiniz. İptal işlemleri için online sisteme girerek, dilekçe bölümünden yazılı dilekçeyi seçerek iptal butonuna tıklamalısınız. 

İptal işleminde dilekçe hangi safhada olursa olsun iptal süreci başlar. Ayrıca iptal işleminde YÖK birimleri ile de görüşerek detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar