ÖSYM’ye Dilekçe
ÖSYM ile yapılacak olan her türlü yazışma için dilekçe hazırlamak gerekiyor. Sınav sonuçlarının yeniden incelenmesinden fotoğraf değişikliğine kadar tüm işlemler dilekçe ile yapılır. Fakat ÖSYM’ye dilekçe yazmadan önce kurumun resmi sitesi üzerinden referans kodu alınması gerekiyor. Referans kodu almak isteyen kişiler aday işlemleri sekmesinden kimlik no ve şifre ile giriş yapmak zorundadır.
ÖSYM’ye Dilekçe Örneği
ÖSYM’ye Dilekçe Nasıl Yazılır / Doldurulur?
ÖSYM’ye hangi amaç ile dilekçe verilirse verilsin mutlaka genel amaçlı dilekçe örnekleri kullanılmalıdır. Verilen dilekçenin kurum tarafından işleme konulabilmesi için dilekçenin yazım amacı net olarak ifade edilmek durumundadır. Ayrıca ÖSYM’ dilekçe örneği başlığı altındaki şablonda bulunan tüm bilgilerin yazılması gerekir. Bilgi alanında eksik olan dilekçelerin kurum tarafından dikkate alınmayacağı açık bir biçimde belirtilmektedir. Dilekçede bulunması gereken en önemli detay ÖSYM’nin web sitesi üzerinden alınan referans numarasıdır. Kurum bu işlemi bilgi güvenliğini korumak için gerçekleştiriyor. Bazı bilgilerin değişikliği ve güncellenmesi için yazılan dilekçeler de kabul görmeyebilir. Özellikle kimlik ve iletişim bilgileri için yazılan dilekçeler bunlardandır. Bunun dışında kalan konular dilekçede kısa ve anlaşılır biçimde yazılmalıdır.
ÖSYM’ye Dilekçe Nereye Verilir / Nereye Gönderilir?
Adayların ÖSYM işlemleri ile ilgili taleplerini belirttikleri dilekçeler kurumun merkezine gönderilmelidir. Fakat ÖSYM’ye dilekçe hazırlandıktan sonra posta yolu ile ya da elden gönderim yapılmalıdır. Aksi halde kurum dilekçeleri dikkate almayacaktır. Özellikle faks yolu ile ya da e posta aracılığı ile gönderilen dilekçeler kabul görmeyecektir. Bu neden ile kuruma dilekçe göndermek isteyen kişilerin gönderim şartlarına dikkat etmesinde yarar bulunuyor. Aksi halde gönderilen dilekçeye herhangi bir biçimde cevap gelmeyecektir. Elden verilecek olan dilekçelerde bizzat başvuru sahibinin teslim etmesi gerekir. Dilekçe gönderim işleminde hangi yol tercih edilirse edilsin mutlaka dilekçenin aslı kuruma verilmelidir.
Ne Zaman Sonuçlanır?
Adayların kuruma dilekçe ile yaptıkları başvurular genellikle 30 günlük bir süre zarfında yanıtlanıyor. Fakat her zaman bu süre içerisinde cevap alınamayabilir. Çünkü belli dönemlerde kurumda iş yoğunlu artabiliyor. Bu gibi durumlarda süre kısmen uzayabiliyor. Özellikle ÖSYM’nin daha önceki dönemlere ait sınavlar ile ilgili belge talebinde bulunacak kişilerin yanıt sürelerini dikkate almaları gerekir. Kimlik ve mezuniyet durumuna ait değişiklikleri ise kurumun sitesinden aday şifresini kullanarak yapabilirsiniz. Bunun için kuruma dilekçe göndermenize gerek bulunmuyor. Fakat verilen dilekçelerin ÖSYM tarafından incelemeye alınabilmesi için Ziraat Bankasına 5 TL yatırılması gerekir. Dilekçe ile birlikte dekontun da kuruma iletilmesinde fayda bulunuyor. Sınav kağıdının incelenmesi işlemi için ise 50 TL işlem ücreti talep edilir.
Nasıl Geri Çekilir / İptal Edilir?
ÖSYM’ye herhangi bir konunun incelenmesi için verilen dilekçeler Ankara’da bulunan merkez büroda işleme alınıyor. Dilekçeler işleme alındıktan sonra hızlı bir biçimde talep gerçekleştirilerek gerekli incelemeler yapılıyor. Sonrasında ise dilekçe sahibine bilgi veriliyor. Dilekçe sahibi dilekçe işleme alınmadan önce kuruma yeni bir dilekçe yazarak işlemin iptalini talep etme hakkına sahiptir. Fakat dilekçe işleme alınmış hatta cevap aşamasına geçilmiş ise iptal isteği kurum tarafından dikkate alınmayacaktır. Bu doğrultuda süreç devam edecektir. Dilekçenin iptalini talep etmiş olsanız dahi dilekçe için ödediğiniz işlem ücretini geri almanız mümkün değildir.
Email Bülteni
Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.