Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Avukat Mazeret Dilekçesi

Avukat Mazeret Dilekçesi

/
3060 Views

Hâkimler duruşma tarihi verirken avukatların hangi duruşmalar girdiklerini ve dava tarihlerini bilmezler. Kendilerine uygun olan bir tarihi verirler. Avukatlar da, aldıkları davalar nedeniyle birçok duruşmaya girebiliyorlar. Bazen bu duruşmalar çakışabiliyor. Aynı anda farklı iki duruşmaya katılamayacakları için daha öncelikli ve önem arz eden davaya katılıp, diğer dava için avukat mazeret dilekçesi yazarak mazeretlerini bildiriyorlar.

Avukat Mazeret Dilekçesi Örnekleri

Asliye Ticaret Mahkemesine Mazeret Dilekçe Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Ceza Mahkemesine Mazeret Dilekçe Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Mazeret Dilekçesi Örneği (Avukatlı)

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Avukat Mazeret Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Duruşmasına katılamayacağınız mahkemenin hâkimliği başlık olacak şekilde dilekçenizi yazıyorsunuz. Örnek olarak İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesinde görülecek duruşmaya mazeretiniz nedeniyle katılamayacaksınız. Dilekçe başlığı olarak İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi Sayın Hâkimliği’ne yazarak avukat mazeret dilekçesi yazımına başlıyorsunuz.

Başlığın sol alt tarafına katılamayacağınız duruşmanın “Dosya No”’sunu yazıyorsunuz. Daha sonra katılamayacağınız duruşmanın dosya numarasına atıfta bulunarak geçerli mazeretinizi yazıyorsunuz. Duruşma günü il/ilçe dışında başka duruşmalarınızın/toplantınızın olduğunu yazıyorsunuz.

Mazeretinizi belirttikten sonra alt paragrafa geçerek mazeretinizin kabulünü ve duruşmanın uygun görülecek başka bir tarihe ertelenmesini “tensip ve görüşlerinize” ya da “arz ve talep ederim” sözleriyle tamamlıyorsunuz. Yeni duruşma tarihini UYAp yoluyla öğrenmek istiyorsanız, bunu dilekçenizde belirtiyorsunuz. Dilekçenin sağ altına “davacı vekili” yazıp altına adınızı-soyadınızı yazıp, imzalıyorsunuz.

Avukat Mazeret Dilekçesi Nereye Verilir?

Geçerli bir sebepten dolayı duruşmaya katılamayacaksanız hazırladığınız avukat mazeret dilekçesi duruşmadan birkaç gün önce vermeye dikkat edin. Dilekçenizi duruşmadan birkaç saat önce verdiyseniz duruşma dosyasına konulduğundan emin olmalısınız.

Dilekçenizi elden teslim edecekseniz adliyelerin bulunma durumuna göre ön büro olan/Mahkeme Hâkimi/Yazı İşleri Müdürü tarafından havale ettiriyorsunuz. Dilekçenizin dava dosyasının içine konulmasını sağlıyorsunuz. İsterseniz dilekçenizi posta veya elektronik ortamda gönderebilirsiniz.

Posta Yoluyla Mazeret Dilekçesi Gönderme; İl dışındaysanız mazeret dilekçenizi hazırlayarak bulunduğunuz yerdeki nöbetçi mahkemeye gidiyorsunuz. Dilekçenizi teslim edip, gönderilmesini sağlıyorsunuz.

Elektronik Yolla Mazeret Dilekçesi Gönderme; Bu yöntemi uygulayabilmeniz için elektronik/mobil imzanızın olması gerekiyor. Elektronik imzanızı kullanarak UYAP üzerinden dilekçenizi sisteme yükleyebilirsiniz.

Ne Zaman Sonuçlanır?

Mazeret dilekçenizi duruşmadan birkaç gün önce vermeniz/göndermeniz önemlidir. Duruşma gününden önce dava dosyasına konulduğundan emin olunuz. Duruşma günü dava hâkimi dosyayı incelediğinde dilekçenizi görecektir. Belgeli ve geçerli mazeretiniz doğrultusunda duruşmayı ileri bir tarihe atacaktır.

Duruşma gününde hakim, davacı/davalıya sizin mazeretiniz nedeniyle duruşmaya katılamayacağınızı açıklıyor. Belgeli ve geçerli mazeretiniz nedeniyle duruşma tarihini ileri bir tarihe attığını söylüyor.

Dilekçenizde posta pulu eklediyseniz, yeni duruşma tarihi size posta yoluyla bildiriliyor. Eğer, dilekçenizde UYAP üzerinden yeni duruşma tarihini öğrenmek istediğinizi belirttiyseniz, size herhangi bir bildirim gönderilmiyor. Yeni duruşma tarihini UYAP üzerinden görebiliyorsunuz.

Nasıl Geri Çekilir?

Mazeret dilekçesi yazarak ilgili duruşmaya katılamayacağınızı bildirdikten sonra mazeretiniz ortadan kalkabilir. Bu durumda mahkemeye verdiğiniz/gönderdiğiniz dilekçinizi iptal ettirebilirsiniz. Bunu da yine elden veya UYAP üzerinden yapabiliyorsunuz. Öncelikle dilekçenizin dava dosyasına konup konmadığından emin olmalısınız.

Mazeret dilekçenizi ilgi tutarak, mazeretinizin ortadan kalktığını ve duruşmaya katılacağınızı belirten bir dilekçe yazıp, ilgili mahkemenin kalemine başvuruyorsunuz. Dilekçe eklenmemişse, işlemi durduruyorsunuz. Dilekçe eklenmişse dosyadan çıkartıyorsunuz.

UYAP üzerinden başvurduysanız, sisteme elektronik imzanızla girerek, dosyayı iptal ediyorsunuz. Duruşma günü, adliyeye giderek, ilgili mahkeme kalemi ve hâkimle görüşebilirsiniz. Bunu duruşma saatinden önce yapmalısınız.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar