Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Kurumsal / İstifa Dilekçesi

İstifa Dilekçesi

/
3428 Views

Bir kurumda çalışan kişi, oradan kendi isteğiyle ayrılmak isterse, istifa dilekçesi hazırlamalıdır. Yazılı olarak ifade edilen bu istifa etme beyanına ‘istifa dilekçesi‘ deniyor. İşinden ayrılmak isteyen kişi, hazırlamış olduğu dilekçede, işinden hangi nedenden dolayı ayrıldığını genel bir ifadeyle yazmalıdır. Aşağıdan istifa dilekçesiyle ilgili ayrıntılara göz atabilirsiniz.

İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır?

İstifa dilekçesi, öncelikli olarak net bir üslupla yazılmalıdır. Uygun olarak yazılıp gerekli kuruma elden teslim edilmelidir. Genel olarak istifa dilekçesi varsa İnsan Kaynakları Müdürlüğüne veya Genel Müdürlüğe hitap edecek biçimde yazıya alınmalıdır. İstifa dilekçesinin henüz başında, İsim-Soyad, kurum ismi, hangi pozisyonda çalışıldığı mutlaka belirtilmelidir. Yazılı olarak hazırlanan istifa dilekçesinde, anlatım ve kullanılan dil oldukça önemlidir.

İşin neden bırakıldığı hakkında genel ve açıklayıcı bilgiler verilmelidir. Söylenmek istenenler net olarak ifade edilmeli, mümkün olduğunca tekrarlardan kaçınılmalıdır. Yazılan istifa dilekçesinde, gönderilen tarih yer almalıdır. İstenirse son kısımda, kibar bir üslupla teşekkür notu eklenebilir. Eksiksiz şekilde doldurulduktan sonra, son olarak imza atılmalı ve teslim edilmelidir.

İstifa Dilekçesi Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

İstifa Dilekçesi Nereye Verilir?

İstifa dilekçesi basit üslup kullanılıp yazıldıktan sonra, gerekli olan yetkililere teslim edilmelidir. Dilekçenin teslimatı şekli elden olarak yapılmalıdır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi Genel Müdürlüğe veya İnsan Kaynaklarına hitap edecek şekilde yazılmış dilekçe, çalışılan kurumun yöneticilere, eğer varsa onların üstündeki bütün yöneticilerine imzalatılmalıdır.

Tüzel olan kişilerden ayrılma beyanatı sayılan istifa dilekçesi, şahıslar yerine, tüzel olan kişilere tebliği yapılmış sayılmaktadır. Tüzel kişilerden ayrılma beyanı olarak sayıldığında, özenle yazılmalı, mümkün olduğu kadar beyan anlaşılır olmalıdır. Dilekçe, kişinin çalıştığı kurumun yetkili departmanına teslim edildikten sonra, sonuçlanma süresi beklenmelidir.

Ne Zaman Sonuçlanır?

İstifa dilekçesi sunan kişi, kamuda çalışıyorsa oranın yetkili birimlerine teslim etmelidir. Teslim edildikten sonra cevap verme süreleri genel olarak 60 gün içerisinde yapılmaktadır. Bu süre daha kısa olabilirken, istifa dilekçesinin kabul edilmesi zorunluluk değildir. Daha doğrusu istifa dilekçesinin teslim edildiği birim, kişinin istifasını kabul etmeme hakkının olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle kişi dilekçesini ilettikten sonra, 60 gün süreyle gelecek olan cevabı beklemesi gereklidir.

İstifa dilekçelerinin en fazla 60 gün içinde cevaplandırılması gerekir. 60 gün içinde sunulan istifa dilekçesine cevap verilmezse, kişinin hukuken dava açma hakkı doğmaktadır. Dava açma hakkı bir tarafa, dilekçe verildikten sonra işten ayrılmamalı, muhakkak sonuçlanması beklenmelidir. Aksi halde kişinin yaptırımlara maruz kalabilir.

Nasıl Geri Çekilir?

Kişinin çalıştığı kurumda nasıl istifa etme hakkı bulunuyorsa, istifa dilekçesi sunduktan sonra, pişmanlık duyup istifasını geri çekme hakkına sahiptir. Ancak istifasını geri çekmek isteyenler, dilekçe henüz işleme konulmamışken işlem yapabilirler. İşleme alınan dilekçelerde, karar tamamen kurumun yöneticilerini ilgilendirmektedir. Yani kişi istifa dilekçesi işleme konulduktan sonra yapabilecek bir şeyi yoktur. Bu aşamadan sonra kurum yöneticilerinin bağlayıcı kararı beklenir.

Kişi pişman olmuş ve dilekçesi işleme alınmamışsa, noter aracılığıyla sunmuş olduğu dilekçenin geçersiz olduğunu belirtmelidir. Bu durumda notere ihtarname (uyarı yazısı) yazdırabilir. Fakat değindiğimiz gibi istifa dilekçesinin sağlıklı koşullarda geri çekilmek istenirse, henüz işleme alınmaması önemlidir. İşleme alınan dilekçelerde yöneticilerin kararı beklenmelidir.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar