Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Lütfen Reklam Engelleme Eklentisini Pasif Duruma Getirip Sayfayı Yenileyiniz!

İçeriğimiz ile ilgilendiğiniz için mutluyuz, fakat reklamların getirdiği maddi destek olmadan sizler için kaliteli ve ücretsiz içerikler üretip paylaşmaya devam edemeyiz. Anlayışınız için teşekkürler.


Anasayfa / Adliye / Bilgi Edinme Dilekçesi

Bilgi Edinme Dilekçesi

/
5201 Views

Resmi veya özel kurum ve kuruluşlara bilgi edinme dilekçe örneği sayesinde rahatlıkla başvuru yapabiliyorsunuz. Sadece siz değil Türkiye’de ikamet eden yabancılar da başvuru yapabiliyorlar. Bir vatandaş olarak hizmet aldığınız kurumlara bilgi edinme dilekçesi yazabilirsiniz. Dilekçenizi yazdığınız kurumlar, bilgi edinme yasası uyarınca dilekçenize yanıt vermek zorundadırlar. Bunun için de anlaşılır ve 3 soruyu geçmeyecek şekilde bir dilekçe hazırlamalısınız. Karışık ve çok sorulu dilekçenize açık bir cevap alamazsınız.

Bilgi Edinme Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Aldığınız hizmet veya merak ettiğiniz konular için bilgi edinme dilekçesi nasıl yazılır düşüncesi taşıyabilirsiniz. Burada önemli olan bilgili edinme dilekçeleri anlaşılır ve sade olmalıdır. Bir de bilgi edinme başvuru dilekçesi muhatabına yazılmalıdır. Bunun için hangi konuda bilgi edinmek istiyorsanız ilgili kurumu ve birimi iyi belirlemelisiniz.

İnternette birçok konuda bilgi edinme hakkı dilekçe örneği bulunuyor. Bunları inceleyebilirsiniz. İsterseniz indirip, kendinize uyarlayabilirsiniz. Dilekçenizi kendiniz yazmak istiyorsanız;

  • Talep ettiğiniz bilgi ve belgeleri açık ve net bir şekilde yazmalısınız.
  • İstediğiniz bilgi ve belgeler o kurumla ilgili olmalıdır.
  • Dilekçenizde, adınız, soyadınız, imzanız, telefonu ve ikametgâh adresiniz olmalıdır.

Dilekçenize ilk olarak bilgi istediğiniz kurumun adını yazıyorsunuz. Örnek olarak; SGK bilgi edinme dilekçe örneği verebiliriz. Büyük harflerler kurum adını yazdıktan sonra alt satıra istek veya şikâyetinizi yazıyorsunuz. Burada dikkat edeceğiniz husus, anlaşılır ve kısa cümleler kurmanızdır.
İstek veya şikâyetinizi belirttikten sonra alt satıra geçiyorsunuz. “ Bilgilerinize sunar, gereğini arz ederim.” veya kısaca “Gereğini arz ederim.” Diye yazabilirsiniz.

Dilekçenizin sol alt tarafına adresinizi, TC numaranızı ve iletişim numaranızı yazıyorsunuz. Sağ tarafa ise tarih, altına adınızı ve soyadınızı yazıyorsunuz. Tarihin üstüne imzanızı atmayı unutmayın. Artık dilekçeniz hazırdır. Kuruma elden teslim edebilirsiniz.

İnternet ortamında ve bakanlıklarda bilgi edinme başvurusu formu dilekçe örneği bulunuyor. Boş olarak bulunan bu formu doldurup ilgili kuruma verebilirsiniz. Yanıtınızı hangi yolla almak istediğinizi belirtmeyi unutmayın. Yanıtınızı yazılı veya elektronik ortamda isteyebiliyorsunuz. Elektronik olarak istediğinizde elektronik posta adresinizi yazmalısınız.

Bilgi Edinme Dilekçe Örneği İndir?

Dilekçe konusunda nasıl yazacağınızı bilemiyorsanız bilgi edinme dilekçe örneği indir yapabilirsiniz. İnternette neredeyse her konuda bilgi edinme dilekçesi, bilgi edinme dilekçeleri bulunuyor. Bunlardan birini kendinize göre düzenleyip, yazabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, ilgili merci ve imzanızı unutmamanızdır.

Birçok resmi kurum ve kuruluş internet sayfalarında bilgi edinme kanunu çerçevesinde dilekçe örneği bulunduruyorlar. Bunda amaç işlemlerinizin daha hızlı ve sorunsuz yapılabilmesidir. SGK, belediyeler, kaymakamlık gibi kurumların internet sayfalarına girebilirsiniz.

Ülkemiz cumhurbaşkanlığı rejimine geçtiği için başbakanlık kurumu kaldırıldı. Bu nedenle bimer bilgi edinme dilekçe örneği bulunmuyor. Cumhurbaşkanlığı bilgi edinme birimi de internet ortamından başvuruları kabul ediliyor. Bu nedenle cimer bilgi edinme dilekçe örneği de bulunmuyor. Cumhurbaşkanlığına yazacağınız her türlü istek, şikâyet ve öneri yazılarınızı e-devlet üzerinden CİMER birimine yapmanız gerekiyor. Cimer sayfasına girdiğinizde, bilgi edinme formu başvurusu dilekçe örneği bulunuyor. Gerekli alanları doldurup, istek veya şikâyetinizi belirtiyorsunuz. Onayladıktan sonra dilekçeniz kabul ediliyor.

Türkiye’de yaşayan bütün Türk ve yabancıların madde 74 dilekçe bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı bulunuyor.  Yetkili makamlara ve TBMM’ye bilgi edinme şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Anayasada bilgi edinme ve dilekçe hakkı, dilekçeniz Türkçe yazılması halinde geçerlidir. TBMM’ye yaptığınız bilgi edinme ve dilekçe yazılarınız Türkçe olmalıdır.

Kamu Denetçisine ve TBMM’ye yazdığınız bilgi edinme talep dilekçesi belli bir konuyu ihtiva etmelidir. İstediğiniz bilgi veya şikâyetiniz yargı alanına girmemelidir. Dilekçenizin kabul edilmesini istiyorsanız, adınızı, soyadınızı, imzanızı, iş veya ikametgâh adresiniz tam olmalıdır.                                

TBMM ve Adalet Bakanlığı gibi kurumlarda bilgi edinme yasası dilekçe örneği bulunuyor.  Bu dilekçeleri inceleyerek, kendi dilekçenizi oluşturabilirsiniz. Dilekçenizi, bilgisayarda veya daktiloda yazmak zorunda değilsiniz. Okunaklı ve anlaşılır şekilde elle de yazabilirsiniz. İsterseniz posta yoluyla da gönderebilirsiniz.

Bilgi Edinme Dilekçe Örnekleri

Bilgi Edinme Dilekçe Örneği Ve Formu

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

TBMM Bilgi Edinme Dilekçesi Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Okullara Yazılan Bilgi Edinme Dilekçesi Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

İl Sağlık Müdürlüğüne Bilgi Edinme Dilekçesi Örneği

Private File - Access Forbidden
Private File - Access Forbidden

Bilgi Edinme Dilekçesine Kaç Günde Cevap Verilir?

Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşların ve yabancıların bilgi edinme hakkı bulunuyor. Bu hakkınızı dilekçe yazarak kullanıyorsunuz. Bu konuya yabancı olanlar bilgi edinme ve dilekçe hakkı nedir sorusunu sorabilirler. Vatandaşların devlete olduğu kadar devletin de vatandaşlarına karşı sorumluluğu vardır. Sosyal ve hukuk devleti olan devletimiz, Bilgi Edinme ve Dilekçe Hakkı Kanunları çıkarmıştır. Bu haklarınızı kullanarak, TBMM de dâhil bütün resmi kurumlardan bilgi talep edebiliyorsunuz.
Talep ettiğiniz bilgileri kurumlar yanıtlamak zorundadırlar. Kurumların yanıtları verme, belge veya bilgileri sunma süresi kanunda açıkça belirtilmiştir.

İlgili kuruma bilgi edinme dilekçenizi verdikten sonra bilgi edinme dilekçesine kaç günde cevap verilir sorusunu sorabilirsiniz. İlgili kanun uyarınca bilgi edinme cevap süresi 15 gündür. 15 gün içinde ilgili kurum size yanıt vermek zorundadır. Fakat istenen bilgi, ilgili kurumu ilgilendirmiyorsa ve başka bir kurumun ilgil alanıysa, dilekçe o kuruma yönlendirilir. Size de haber verilir.

İstediğiniz bilgi, başka bir kurumdan alınıp, cevap verilecekse bilgi edinme ve dilekçe kanunu uyarınca süre 30 güne çıkıyor. İlgili kurum bu durumda da 15 gün içinde size bu konu hakkında bilgi vermek zorundadır.

Cimer’e yaptığınız bilgi edinme konulu başvurularınız da 15 iş günü olarak belirlenmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarına yaptığınız başvurularınız hakkında Cimer’den yardım istediğinizde, 30 gün içinde cevap alıyorsunuz. Çünkü Cimer personeli, ilgili kurumlarla resmi yazışmaları yaptıktan sonra size sonucu bildiriyor.

Bilgi Edinme Dilekçesine Cevap Verilmemesi

2003 yılında 4982 nolu Bilgi Edinme Hakkında Kanun çıkarıldı. Bu kanunun dördüncü maddesine göre, herkes bilgi edinme hakkına sahiptir. Bu kanun uyarınca bütün kurumlar, kanunda yer alan istisnalar dışında kalan bütün bilgilendirme dilekçelerini yanıtlamak zorundadırlar. Kanunun 12. Maddesine göre de 15 iş günü içinde dilekçe sahiplerine sonucu bildirmek zorundadırlar. Buna göre;  bilgi edinme dilekçesine cevap verilmemesi söz konusu değildir.

Ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapacağınız başvurular reddedilmektedir. Yayınlanmış veya broşür ve ilan gibi yollarla kamuya açıklanmış bilgi talepleriniz de kabul edilmiyor. Dilekçenizde bu hususa dikkat edin.

Kurumlar;

  • Gizlilik derecesi yüksek ve açıklanması yasak olan bilgileri ayıklayarak ve ayırma gerekçesini yazarak,
  • İstenen belgenin kopyasını onaylayarak,
  • Yazılı veya basılı belgelerde, aslını incelemenizi ve not alabilmenizi sağlayarak,
  • Ses kaydı şeklindeki bilgi veya belgeleri dinleyebilmenizi sağlayarak,
  • Görüntü kaydı şeklindeki bilgi veya belgeleri izleyebilmenizi sağlayarak, yardımcı olurlar.

Yazdığınız bilgi edinme dilekçesine cevap verilmemesi ya da reddedilmesi halinde öncelikle itiraz hakkınız bulunuyor.

Bilgi edinme isteminiz kanunun 16. (Devlet sırrına ilişkin bilgi veya belgeler) ve 17. (Ülkenin ekonomik çıkarlarına ilişkin bilgi veya belgeler) maddelerinde öngörülen sebepler nedeniyle reddedilebilir. Yargı yoluna başvurmadan önce Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu’na başvurmanız gerekiyor. Bunu da; ret kararının tebliğinden itibaren on beş gün içinde yapmanız gerekiyor. Kurul, bu konudaki kararını otuz iş günü içinde veriyor. Kurum ve kuruluşlar, Kurulun istediği her türlü bilgi veya belgeyi on beş iş günü içinde vermek zorundadırlar.


  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar